El diari digital Ebredigital.cat va recollir l’elecció de la nova presidència del Consell Comarcal de la Terra Alta, dilluns la tarda, amb el titular “Neus Sanromà, ‘la nova princesa’ del Consell Comarcal de la Terra Alta”. Davant d’aquest fet, per mitjà d’un article subscrit pel director de la publicació, s’han demanat públicament les disculpes necessàries, també als lectors. Un fet poc habitual i que s’explica “perquè es tractava d’un titular que es podia interpretar clarament com a sexista, i per tant, era de tot injustificable i intolerable“.

Amb aquesta clara i diàfana petició pública de disculpes, ara dirigida a la societat en general, es vol donar per acabat el tema, ja que prèviament també es va dirigir la mateixa petició, de forma directa i particular, a la mateixa presidenta Neus Sanromà, a la majoria d’alcaldes i consellers comarcals de la Terra Alta, així com al col·lectiu Ateneu Popular La Pastora, que ja han acceptat les disculpes i la rectificació.

Val a dir que des d’un primer moment s’ha intentat actuar amb la màxima diligència possible a l’hora de rectificar, fent-ho de forma oberta i clara, com recomana i demana fer-ho el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes. De fet, tan aviat la direcció es va adonar del greu error, es van donar instruccions per rectificar el titular d’immediat, per la qual cosa poques hores després d’haver-se pogut llegir el titular l’inicial, la versió definitiva quedava recollida amb el següent: “Neus Sanromà, nova presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta”. A més a més, també es fa afegir més tard, una segona versió de la mateixa notícia, més contrastada i ponderada, amb la peça audiovisual aportada des de la redacció de Canal Terres de l’Ebre (que res va tindre a veure amb el titular inicial del digital).

Pel que fa a l’actuació del diari digital, en la nota de direcció es reitera “el nostre compromís editorial en la defensa del feminisme, i en la condemna d’actituds o actuacions masclistes que atempten contra la igualtat de gènere“, fent constar, d’altra banda, que la totalitat de les notícies publicades i difoses al periòdic en relació a aquest tema sempre han anat en la direcció correcta.

Aquest ha estat, per tant, un cas aïllat, atribuïble únicament a la pressa amb la qual es va actuar per trobar un titular d’impacte (i que en origen no pretenia ser ‘sexista’, com en realitat es va interpretar per la gran majoria de lectors), i també al deficient funcionament de mesures internes, correctores i de vigilància editorial, que s’han revisat i reforçat perquè un fet com aquest no es torni a produir.