A l’estiu celebrem moltes festes majors, concerts i altres activitats festives i si us hi fixeu, afortunadament, a poc a poc, en els espais on s’hi celebren, trobareu el punt lila. No a tot arreu encara, però ja hi ha pobles que disposen de la regidoria d’igualtat o de la dona, o bé col·lectius feministes que entre els seus objectius tenen el foment de les accions preventives, i això és el punt lila, un espai de seguretat, suport i confiança per unes festes lliures de masclisme.

La xacra social de les agressions sexuals, de les violacions, fa esgarrifar. És un degoteig sense aturador que ens porta a pensar en quina mena de societat vivim, malalta i perversa, aquesta societat patriarcal que atorga als hòmens un poder sobre les dones. Aquest poder no és exercit per tots els homes però la manca d’una educació afectivosexual a escoles, instituts i famílies, el model de la pornografia com a introductora a les relacions sexuals entre adolescents, la publicitat, el cinema, les sèries, les xarxes socials… no ajuden a una transformació necessària. Si el fet personal és polític, totes i tots ens hem de solidaritzar amb les persones agredides.

Parlem d’espais de festa, per tant un altre qüestionament és quina mena d’oci s’ofereix a la gent jove. Majoritàriament oci de consum d’alcohol i drogues, això no ha canviat des que jo en tinc memòria i coneixement. L’alcohol, les drogues, el vestuari, les mirades no justifiquen cap mena d’agressió, les dones hem de poder anar de festa sense haver d’estar alerta. Totes hem estat agredides al llarg de la nostra vida, la vara de les agressions és diversíssima, ja que cadascú té els seus límits per sentir-se agredit, totes i tots podem traspassar els límits d’una altra persona, ja que aquests són subjectius. Cadascú sent el que sent dins d’aquesta socialització patriarcal en la qual vivim.

Així que, del tot necessaris els punts lila, els protocols de prevenció i actuació contra agressions masclistes en espais de festa, la lectura de manifestos de prevenció abans i durant la celebració dels concerts o diferents actes festius, el passi de falques recordant la presència d’un punt lila, els cartells informatius a les barres, lavabos i entorns de la festa, els tríptics informatius, pancartes i tota mena de material que visibilitzi la presència del punt lila, perquè volem unes festes lliures d’agressions sexistes, perquè només un sí és un sí. Molt bones festes a totes i a tots.

Filòloga.