La ciutadania no ens ha donat un xec en blanc, sinó pràcticament tot el talonari, i ho hem de gestionar en humilitat perquè ningú es pensi que farem el que ens donarà la gana”. És el missatge d’Adam Tomàs després de fer història a Amposta, però també a les Terres de l’Ebre i Catalunya. Diumenge, Esquerra va aconseguir 6.102 vots -el 62% dels vots- i 16 de 21 regidors.

En la primera entrevista a la televisió, Tomàs té clar el camí a seguir. “16 regidors són 16 voluntats, 16 caràcters, però hi ha premissa que traslladaré a tots: vocació de servei”, diu. “La responsabilitat és encara més gran”, afegeix.

48 hores després d’un resultat que marca un abans i un després a la capital del Montsià, Tomàs té més o menys definit el cartipàs municipal. No hi haurà grans canvis. Sí divisió d’àrees. Per exemple, la número 2 Inés Martí es quedarà amb Cultura i cedirà Ensenyament a la número 4, Núria Marco. L’àrea d’Esports també es dividirà: Marc Fornós gestionarà la relació amb les entitats i Iris Castell, la número 16, serà la responsable del Centre de Tecnificació i el projecte associat i les instal·lacions esportives. Probablement, Agustí Tirado, serà el regidor de Poblenou i els nuclis. Tomàs també “deixarà” Polítiques Actives d’Ocupació, que podria agafar Núria Ferré. També s’està estudiant la creació d’una oficina d’atenció al ciutadà.

Fonts del partit també avancen que la número 10 Cristina Sales agafaria personal, fins ara dins a les responsabilitats de Tomàs Bertomeu. La número 8 Carla Bonfill seria la responsable de Participació i Joventut, mentre que el tinent d’alcalde Miquel Subirats assumiria també Serveis, fins ara a càrrec de Dani Forcadell, i Pep Simó, una de les noves cares, Turisme. A l’espera de tancar serrells, Ramon Bel, Susanna Sancho i Pau Cid mantindrien responsabilitats.

Tomàs, de moment, no es replanteja quedar-se al càrrec més enllà de 8 anys, tal com va prometre: “Sóc una persona de compromisos i el mantinc”. “També és cert que hi ha molta gent que ja fa mesos que me diu que això m’ho he de replantejar i tampoc deixaré penjat el projecte d’Esquerra d’Amposta”, reflexiona. “Ja es farà reflexió al seu moment”, conclou.

L’alcalde també fa una lectura dels resultats del 26M: “No podem atribuir passar d’11 a 16 només a la configuració d’una llista, al darrere hi ha una acció de govern”. “Crec que teníem un ‘dream team’ en 11 regidors i ara encara una llista molt millor, amb els llocs de sortida amb gent molt potent, no per la formació, sinó per la implantació a la ciutat via teixit social i amb un grau de reconeixement per part de la ciutadania i amb gent que no formava part de cap formació política o vinculats en altres formacions”. “Hem sigut capaços de configurar una candidatura de ciutat”.

També valora els resultats de les altres formacions, amb una oposició que configuraran els dos regidors de Som Amposta, amb Germán Ciscar de portaveu, els dos del PSC i Junts per Amposta, que s’ha quedat amb un regidor. “Ja els ho vaig dir fa temps: esteu deixant tot l’espai de l’oposició a Germán Ciscar. Si tu no marques un perfil propi, què li ofereixes a la ciutadania? S’ha delegat l’oposició en un regidor que feia molta oposició. No serà cap de l’oposició, ja ho era. No han sigut capaços de crear un model propi, han anat a remolc tota la legislatura.

Sobre el creixement de Ciscar: “Germán Ciscar ha crescut un regidor però Adam Tomàs n’ha crescut 5. I això li va passar a Joan Roig quan els socialistes van accentuar la carrega contra ell: van començar a perdre bous i esquelles i Roig se va reforçar”. Afegeix: “No crec que Ciscar hagi crescut per haver endurit la política. Hi hagut part de la gent que votava a l’oposició que no s’ha sentit representada. Hi ha un sector que si que li agrada la política de ‘canya a l’alcalde’ sigui qui sigui però dubto molt que hi hagi més de 1.000 votants”.

Creu que el cas del PSC mereix un altre anàlisi, en el context del partit, mentre que obre el candidat de Junts per Amposta, opina: “Quina il·lusió generes si només fas de carregar contra la teua ciutat? Crec que la gent ho ha vist i no ha generat il·lusió”.

Tomàs segueix donant mà estesa a l’oposició però també avisa: “A mi aquesta campanya i l’últim any m’ha deixat algunes ferides i un desgast molt gran. Hi ha coses que no vull que es repeteixin. No vull insults ni mentides”. “El fet de posar càmeres al ple, va ser un abans i després”, opina.

Sobre els resultats estratosfèrics d’Esquerra: “Pensàvem que allò del 2015 no es repetiria i en canvi s’ha repetit i no ens ho esperàvem. Veig complicat que es repeteixi. Hem d’assumir que si l’oposició fa bé la seua feina possiblement això se redistribuirà”.

Acabar les obres engegades i treure del calaix projectes com el Pla de Mobilitat, el perllongament de l’avinguda Josep Tarradellas o el cementiri seran algunes de les properes actuacions.

Diu que la primera trucada que va rebre va ser de Rosita Pertegaz, alcaldable de Demòcrates. Va rebre via whatsapp missatges dels altres caps de llista i també del president del Parlament, Roger Torrent. En total, uns 400.

Es queda amb aquests moments: “Quan el programa de resultats va canviar del 15 al 16è regidor. No em vaig ensorrar, però em vaig seure i vaig pensar: això és una bogeria. I en sortir fora de la seu també”.  “Estic satisfet però amb més preocupació que fa 4 anys. Va haver un moment que vaig pensar: què farem en tot això?”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.