L’altre dia vaig topar amb un post al Facebook on un usuari li va prendre una imatge a un Policia Local de Tortosa denunciant els cotxes que ni eren estacionats a sobre de la vorera a prop de l’Hospital Verge de la Cinta. Aquest post no va trigar molt de temps -va ser-hi quasi a l’instant- en tindre un munt de comentaris i en la seva majoria anaven dirigits en contra de l’acció de regulació de la via pública que estava portant a terme aquest Policia Local.

Malauradament, són moltes les vegades que he d’anar i fer ús dels serveis que presta aquest hospital. I malauradament són moltes les vegades que he de veure i patir en primera persona l’incivisme de les persones que condueixen un vehicle i a sobre es resguarden en el seu victimisme -utilitzant l’ingrés d’un familiar o la visita a un especialista- per infringir les normes bàsiques del codi de circulació com és la de no estacionar a sobre de la vorera.

A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa existeixen onze places d’aparcament reservades per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR) i totes elles a qualsevol hora del dia sempre estan ocupades. Si et quedes una estoneta davant d’aquestes places, pots observar que en la seva majoria n’hi ha un mal ús d’aquestes i de les targetes d’aparcament per a PMR que exhibeixen a la lluna davantera del vehicle, doncs són moltes les “persones” espavilades que utilitzen la targeta d’una altra persona sigui en fotocòpia o en la seva versió original. Crec que això és massa empatia -l’empatia consisteix, en tindré la capacitat de posar-se en el lloc d’una altra persona- per a la nostra comunitat.

I a sobre, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa està ubicat en una de les elevacions de la ciutat, en l’anomenat turó del Sitjar o de la Banyera, dificultant moltíssim l’aparcament per als comuns dels mortals, ja que aquesta acció s’ha de portar a terme en unes zones d’aparcaments amb uns accessos d’entrada i sortida amb uns pendents que tenen unes inclinacions descomunals, les quals són intransitables o insalvables per a les persones que som usuàries d’una cadira de roda per a molt que aquesta sigui electrònica.

Si fas un altre episodi d’observació, pots veure com la llançadora -un microbús del transport públic- amb la qual l’ajuntament de la ciutat de Tortosa té en servei per a poder comunicar l’hospital amb la dita ciutat, sempre va buida o quasi buida (el nombre màxim de persones que he pogut comptar eren dos).

Així, que és més fàcil portar a terme l’empatia amb la nostra comunitat i ocupar incivicament les places reservades per a nosaltres o aparcar el teu carruatge de metall a sobre la vorera perquè les persones tinguem d’anar caminant o rodant -en el cas de ser-hi usuària d’una cadira de rodes- per la carretera (però no ni hi ha mal que per bé no vingui, ja que si t’atropellen, estàs molt a la vora d’un hospital!), que no aparcar correctament o fer-lo a Tortosa i pujar amb el servei prestat per la llançadora.

Vivim en una societat incívica i hipòcrita, la qual no fa els seus deures, no porta a terme les seves obligacions i a sobre culpen a la persona que està fent la seva feina de la seva manca de civisme i d’humanitat.

Parin la terra que vull baixar-me d’ella!

President de l’Associació Funcional per la Integració Social (AFIS).