De Xile, de Rússia, d’Itàlia, de Lituània, de Turquia i també autòctons, de Riba-roja i de Barcelona. Fins a nou artistes internacionals prendran part aquest any al festival Riu d’Art que organitza, per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre amb l’Associació Cultural Riba Rocks. La cita és del 10 al 22 de juny a Riba-roja, i proposa una estada artística al poble de dues setmanes per desenvolupar les propostes seleccionades que els artistes d’arreu del món han presentat a concurs per plasmarles en diferents espais públics riba-rojans.

El jurat del concurs, format pel regidor de Joventut, Francesc Esteve; el president de Riba Rocks, Chris Thornton; l’artista Enrique Larroy; la directora de l’Aula d’Art de Riba-roja, Isabel Torres; dues representants del teixit associatiu, Maria Franquet de la Txavalada i vinculada també amb el Copa de Lletres, i Maricel Muñoz, comerciant; va triar les vuit propostes que finalment participaran en el Riu d’Art d’entre les 60 que van presentar artistes de 30 països d’arreu del món.

Els nou artistes seleccionats d’entre 60 d’arreu del món

Els residents del Riu d’Art 2019 són dos artistes urbans: el rus Vladimir Abikh i la italiana Luogo Comune; la xilena Romina Cristi, que repeteix amb una proposta interactiva; la lituana Simona Rukuižaitė, coneguda per les seves intervencions en façanes; i l’escultora turca Gizem Akgönül, que proposa una obra amb mosaics.

Completen el cartell els riba-rojans Adrià Cid, especialista en modelar la ceràmica, i la il·lustradora Roser Gay, que aquest any presenta un mural combinant una barreja d’estils amb l’artista Gloria Grau, com també farà un mural la barcelonina Elara Elvira.

L’organització els proporciona els espais idonis on fer les seves intervencions: parets, façanes, jardins, places… i cobreix l’allotjament i la manutenció durant l’estada.

Enrique Larroy apadrina el projecte

Aquest any, a més, el festival comptarà amb un artista convidat, Enrique Larroy, que apadrina un “projecte singular que va néixer amb la perspectiva futura de convertir els carrers de Riba-roja en una gran galeria d’art a l’aire lliure”, explica el regidor de Joventut, Francesc Esteve. Després de tres edicions, ja hi ha una ruta Riu d’Art amb 19 punts de visita que convida a passejar per tots els espais urbans on s’han realitzat intervencions artístiques altres anys, i que serveix també per realçar el Nucli Antic i el patrimoni històric local, com els rentadors, el castell, la façana fluvial i l’antic escorxador municipal. Esteve destaca que “Riba-roja és un poble amb un alt potencial artístic i cultural, i el festival també va néixer com una oportunitat per crear xarxa i fomentar projectes internacionals entre artistes autòctons i d’altres països”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.