Quan es publiqui aquest article estarem a dos dies (literals) de les eleccions generals. A dos dies exactes de decidir que farem amb el nostre vot i les seves conseqüències.

Em refereixo a les “conseqüències” del nostre vot no solament en termes del mapa possible de pactes que quedarà un cop repartits els escons, sinó de la utilitat, en si mateixa, del nostre vot unitari i concret: la nostra papereta.

Considero que és una absoluta necessitat democràtica explicar (o recordar) a la ciutadania quines són les regles del nostre vigent sistema electoral, precisament per fer possible que la intenció real de cadascú de nosaltres en anar a votar, es converteixi en realitat, ja que si no coneixem el sistema, amb el nostre vot podem tenir una intenció, però generar l’efecte contrari.

En primer lloc cal recordar que els nostres vots es comptabilitzen únicament en l’àmbit provincial. És a dir, a la província de Tarragona la totalitat dels nostres vots serveixen per triar sis (6) diputats; ni més ni menys que sis.

A la nostra província es presenten 15 candidatures al congrés dels diputats. Això vol dir, que com a mínim, hi hauran 8 partits que per molts vots que rebin, no obtindran cap diputat, i per tant les paperetes que els hagin votat no hauran servit per res més que per reciclar (en el millor dels casos).

Ningú em negarà que quan anem a votar sempre pretenem influir en la realitat; en definitiva, que el nostre vot serveixi per a alguna cosa, i per fer-ho, hem de ser conscients de la realitat de la qual partim a la nostra província.

A Tarragona, els resultats en vots dels sis (6) partits polítics que van obtenir diputats (1 cadascú) van ser els següents:
Podem: 75.021, ERC: 67.647, PSC: 53.796, PP: 51.061, JxCAT: 47.120, C’s: 38.898.

A la vista dels anteriors resultats, tots els votants amb voluntat real d’influir al futur govern d’Espanya, hauríem de tenir en compte que si la nostra opció és qualsevol altre partit no inclòs a la relació anterior, és perquè realment pensem que el mateix pot obtenir un resultat superior a qualsevol d’aquests.

Així la crua realitat, els votants de VOX, el Partit Comunista, Pacma, Convergents, etc. Haurien ja d’estar fent càbales de quin partit estan deixant de votar, i si deixant de fer-ho fan que el primer de la llista tingui el doble de vots que el darrer, perquè únicament hauran aconseguit donar 2 diputats al partit més votat, i hauran deixat sense diputat almenys votat dels 6 primers.

Els resultats històrics de la nostra província proven que sempre hi ha entre 7.000 i 12.000 vots que no es tradueixen en diputats. El diumenge vinent en seran més. Uns quants milers de votants que, de ben segur, han estat generant, i generaran, efectes reals contraris als que pretenien.

Com va dir Aristòtil, “Ignorància és no saber distingir entre el que necessita demostració, i què no la necessita”

El meu desig amb aquest article, és que el diumenge vinent, l’ignorant, com a mínim ho sigui conscientment.

Advocat.