Potser hauran sentit dir alguna vegada que la gent així a l’engròs, la gent està farta de la política i els polítics. Sovint sentim parlar d’allò que José Montilla va anomenar la desafecció i que amb tant d’enrenou, tants de partits i tant de soroll la gent passa de la política i que al final no anirà a votar ni Cristo. Si vostè  combrega amb esta mena de discursos, lamento comunicar-li que es tracta d’una notícia falsa o, si ho preferix, d’una ‘fake new’, com en diuen ara.

M’explico. En política, com en tot en esta vida, una cosa és el que es diu i una altra el que es fa. I si anem a les dades, comprovarem que malgrat les freqüents convocatòries electorals dels últims anys, la participació als comicis no afluixa. És més, a les eleccions al Parlament de 2017, les del 155, es va votar com mai (81,95%). Per tant, hem d’interpretar que com més merder, com més enrenou, més interès hi ha per la política per part de la ciutadania.

Ara arriba un cicle de generals, autonòmiques, europees i municipals que mobilitzarà milions d’electors espanyols el 28 abril i el 27 de maig. Pel que diuen alguns, i em sembla que diuen bé, a les generals s’espera una fragmentació al Congrés dels Diputats com mai abans s’havia vist. A les municipals, sembla que hi haurà rècords de candidatures en moltes localitats, no només a les ciutats sinó també en pobles petits i mitjans, que esperen més de mitja dotzena de llistes.

Estan sortint de l’armari candidats que fins ara no s’havien atrevit mai a fer el pas. Apareixen llistes de Ciutadans, de la CUP, de Primàries Republicanes… en municipis que fa quatre dies eren un vedat de convergents, socialistes i republicans. I, per acabar-ho d’adobar, presenciem atònits com autèntics pura sang de la política continuen o retornen a la brega: Santiago Campos, Xavier Sabaté, José Luis Aparicio…

El que els deia al principi. No en facin cas de les converses de cafè, tot és ‘fake. La gent està en forma, mobilitzada i amb més ganes de votar que mai. O això sembla.

Periodista.