S’ha d’admetre que els que treballem al sector privat només ens queda millorar el nostre benestar a través de l’horari. Personalment crec que els sindicats sembla que tenen més força (o són més efectius) al sector públic que no pas al privat. Dit això, uns horaris millors, més flexibles, més compactes, amb més conciliació social, familiar (aquesta no es paga amb diners), més oci, no ens vindrien gens malament. Com quasi sempre, és qüestió de fer números, complir amb la jornada laboral i dies de vacances establers.

Podríem començar la jornada abans per sortit més aviat? Treure les dues hores del migdia per dinar? Si, crec que seria un bon començament . Si compactem l’horari laboral també compactem l’oci. Val més quatre hores seguides de temps lliure, que quatre separades. No falla. S’ha de deixar enrere el presencialisme i entendre que menys hores, és més feina productiva.

Sembla molt obvi però, si marxes abans de les 17:00 h cap a casa sembla que no treballes suficient. Llavors surten els experts en la matèria dient; encara podria quedar-se una mica més, no s’implica prou, mira’l aquest si viu bé, on vas tan aviat? En definitiva, està mal vist. Molts cops donem la culpa a la direcció de l’empresa, perquè no fica facilitats i eines, quan molts cops són els mateixos treballadors i companys qui és fan la guitza.

De fet a la resta d’Europa, segueixen aquest horari, el qual els permet gaudir molt més, després del treball. Realment a cap oficina d’Europa t’agafen el telèfon més tard de les 17:00 h, ni trobes cap botiga o supermercat obert a partir de les 19:30 h. Sigui com sigui, als llocs de treball on és pugui aplicar un horari com aquest, s’hauria de fer. Això també comportaria adaptar els horaris de les escoles bressol, les de Primària, Instituts, Botigues, Supermercats…

N’hi ha que diuen que s’ha de remuntar el país, que si no s’apugen els salaris (fent més hores), no es poden pujar les pensions i que si el tipus d’interès són baixos, l’economia creix. Però els que ens queden més de 30 anys per jubilar-nos, no vivim de renta, tot això ens sona lluny i distorsionat. Espero poder treballar molts anys i gaudir de la feina que faig, però sobretot gaudir d’aquest estil de vida, que a hores d’ara sembla una utopia.

Autor: