Ja hem començat l’esperada primavera. Aquesta com sempre, bé acompanyada d’un gran esclat de colors i d’un sol que llueix amb molt més d’intensitat. Tot això ens convida a sortir al carrer i a fer molta més vida i activitats a l’aire lliure.

Al nostre territori ens podem sentir molt afortunades, ja que estem envoltades, o més ben dit, formen part d’un entorn envejable per a gaudir del lleure i l’oci a l’aire lliure. Ens podem decantar per a passejar per a qualsevol dels nostres apreciats paisatges, sigui pel camp, la muntanya o les nostres interminables platges, o per a qualsevol dels nostres pobles on és podem embriagar de la seva cultura, els seus orígens i com no pot ser d’una altra manera de la seva extraordinària gent. També podem optar per fer-hi senderisme, cicloturisme, piragüisme, navegació, submarinisme i tot allò que ens passi pel cap, ja que disposem d’un ampli ventall d’ofertes.

Però -sí, sempre existeix un però-, quan ets una persona amb disCapacitat aquest ventall d’ofertes es redueix moltíssim o simplement és inexistent.

L’oci, el lleure i el turisme és un dret fonamental per a les persones amb disCapacitat -com també per a la resta de la humanitat- i des de l’entitat que jo en formo part ens hem marcat com a objectiu fer de les Terres de l’Ebre un paradís per a les persones amb disCapacitat, a on les persones amb mobilitat reduïda puguin pujar a la Foradada, fer senderisme per als Ports i fer-hi cicloturisme per a la Via Verda Val de Zafan, per l’Antic Camí de Sirga o per a qualsevol de les vies destinades a aquesta activitat. Perquè les persones invidents puguin percebre el Delta de l’Ebre com si el veiessin i tot això no és una utopia, tot això s’aconsegueix amb les ajudes tècniques necessàries -hanbikes estàndards o elèctriques, bicis acoblades a les cadires de rodes, entre altres ajudes tècniques adaptades-, adapta’n l’entorn -informació i plafons en braille, rampes, etc.- i formant persones perquè facin les tasques de guies segons les necessitats de les persones que ens visiten o que vulguin gaudir de l’oci al nostre territori.

Ja va sent hora de desempallegar-se de la hibernació forçosa i sortir a prendre la vitamina D tan necessària per al nostre organisme i que el nostre sol ens proporciona gratuïtament -sempre amb precaució i prenent les mesures oportunes-, que l’aire acariciï el nostre rostre i gaudir d’aquest meravellós territori en el qual som tant d’afortunades de poder-hi viure. I des de l’AFIS treballarem perquè totes les persones amb disCapacitat puguin fer-lo en igualtat d’oportunitats.

President de l’Associació Funcional per la Integració Social (AFIS).