Aquests passats dies hem tingut el goig de llegir diferents entrevistes a la premsa escrita de la nova Degana del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, Marta Martínez Gellida, la meva “parella professional” de fa quasi 20 anys, i amb el seu permís, em prenc la confiança de parlar-vos d’ella, del canvi produït a la institució de l’advocacia dels tres partits judicials (Tortosa, Amposta i Gandesa) i, del gran repte, que com diu ella, li ha tocat viure a ‘l’unir-se els astres’.

Us parlo de Marta…

A l’octubre de 1999 vam decidir començar un projecte professional juntes a la Sénia.

Ens portem d’uns quants anys (ni massa ni pocs) i recordo que la mare de Marta, al tenir la merceria prop de casa els meus pares, em tenia cura de tant en tant i quan anava al domicili familiar, em meravellava veient les medalles i copes de les competicions de natació de Marta. Ja veieu, una dona esportista, que a data d’avui, ho continua sent, fent els seus quilòmetres matinals i preparant-se maratons. Esperit lluitador i competidor.

Els nostres inicis van ser de molt d’esforç i de buscar un posicionament fort com a dones treballadores i advocades, i quan hi pensem, ens surt un somriure a les dos, perquè vam tindre moments molt divertits per la inexperiència. Va ser un bon començament i un aprenentatge mutu professionalment parlant, però també de vida. En aquells temps, els dos fills de Marta tenien dos i tres anys, i tot i tenir ajut familiar, era ella la mare i l’advocada. El que són les coses de la vida: jo no tenia cap instint maternal, però tenir-la al costat  i veure com feia de mare, crec que potser em va ajudar a plantejar-me que tot i el meu somni de ser una bona advocada amb una dedicació al cent per cent, era possible compaginar la vida familiar i laboral, i a data d’avui, crec que ho he superat. Ja veieu, Marta, mare i advocada, i ara Degana del nostre Col·legi. Persona molt treballadora i constant.

Podria continuar explicant-vos moltes “intimitats” de Marta, i ressaltant les seves virtuts, la llista és llarga, però, els i les que la coneixeu ja sabeu com és i qui no la coneix, si teniu l’oportunitat de fer-ho trobareu al davant una dona amable, educada, intel·ligent, compromesa i amb personalitat.

Us parlo ara del canvi produït a la institució de l’advocacia dels tres partits judicials de Tortosa, Amposta i Gandesa…

Al llarg dels 175 anys d’història del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa hem tingut 12 Degans (els enumero sense tenir la certesa que aquesta sigui la cronologia inicial, tot i que en breu, ho podrem saber al trobar-se treballant-hi dos historiadores): Cándido Andrés?, Antonio Maria de Queralt, Joan Balagué Balada, Daniel Nivera Mestre, Víctor Olesa Fonollosa, Manuel Benseny Borras, Ramon Martí Zaragoza, Felipe tallada Cachot, David Doménech Roig, David Doménech Forcadell, Josep Canício Querol i Xavier Faura Sanmartín.

Amb l’entrada del Degà Josep Canício es va “descentralitzar” el càrrec de Tortosa i va ser un rapitenc, el Degà. Amb ell també va donar-se un canvi important: al nom del Col·legi es fa referència a totes aquelles juristes dones, que no volem quedar a segon terme (pareix quelcom insignificant, però no ho és! Volem visualitzar-nos, perquè al llarg de la història no ha estat així). El company, Pepe, com sempre l’he conegut, amb la seva Junta (on ja va entrar Marta) va donar una aire nou al col·legi amb la nova seu col·legial.

Els dos anys últims amb el Degà Xavier Faura Sanmartín (Xavi) els valoro molts positius, en primer lloc, per la seva persona, un company pròxim, atent, dialogant, amb un gran carisma i que amb la seva renúncia (una decisió difícil, però molt responsable) ha permès que tinguem la primera Degana, i no oblidem, que la companya Laura Fresquet és la Vicedegana (a qui li demano disculpes des d’aquí, ja que des del 28 de febrer m’he omplert la boca parlant de Marta, sense destacar la seva decisió d’acceptar el càrrec de Vicedegana); dos dones al capdavant! I de Xavi també vull ressaltar, que amb la seva Junta van permetre que democràticament es votés entre els col·legiats i col·legiades  el posicionament de l’ICAATOR davant els fets ocorreguts a Catalunya a la tardor del 2017 i que ara són enjudiciats al “judici farsa” de l’Estat espanyol. Gràcies, Xavi, per sé com ets i per la teva dedicació a la institució dels advocats i advocades de Tortosa, Amposta i Gandesa, i et desitjo el millor en la teva carrera política.

I per acabar, us parlo del gran repte de Marta, que com diu ella, li ha tocat viure a ‘l’unir-se els astres’.

Per mi no ha estat la unió dels astres, sinó la competència d’una persona, en aquest cas, d’una dona, que ha estat valenta en les decisions que ha pres. Des d’un postura feminista demanem que no hi hagi discriminació amb el sexe femení per ocupar càrrecs importants, però què passa quan no hi ha dones decidides a ocupar-ho? El lloc és ocupat per l’altre sexe. Marta ha estat allí i la seva vàlua ha fet que ocupi aquest càrrec. Per mi i per moltes persones que t’estimem, Marta, és un gran orgull! T’he tingut al meu costat durant tots aquests anys que hem caminat juntes amb el nostre projecte professional, Castell Martinez Associades, que hem consolidat i fet gran, i que ens hem realitzat com a persones i ara, per la part que em toca, tens tot el meu suport, acompanyament per aquest nou repte que ja has emprès i que tinc tota la confiança que desenvoluparàs molt bé. Endavant, Marta!

Advocada i mediadora a CASTELL MARTINEZ, ASSOCIADES