Aquests dies molts ciutadans de Catalunya estem pendents de seguir als mitjans el desenvolupament del procés. M’agradaria compartir amb els lectors algunes reflexions arrel del que he pogut anar seguint, que per sort aquests dies ho heu pogut fer.

En primer lloc destacar la sensació que probablement molts tenim, i és que el President del Tribunal, Sr, Marchena, sembla que està moderant prou bé i amb “bones formes” el desenvolupament de les sessions. El que fa trontollar una mica és el que les defenses dels acusats fan constar, i és que la major no es podrà donar, i és clau!. Em refereixo a que n s’han admès a tràmit moltes de les proves que els advocats defensors havien proposat i no han estat acceptades a tràmit. Aquests fet pot ser molt determinant!.

Dit això, en relació als acusats no puc més que admirar-los i solidaritzar-me amb ells, ja que es troben al banquet dels acusats per la senzilla raó de representar-nos a més de dos milions de persones del país. Vagi la meva admiració, suport i reconeixement personal per a tots ells!!!.

A mi em va colpir molt la declaració d’en Jordi Cuixart. Em sembla que passarà a formar part dels llibres d’història del país. Em va impressionar la seva serenor, la seva cara de PAU, les seves conviccions i la seva ètica. No hem de passar per alt els valors democràtics i pacífics que va esmentar, més enllà de la seva situació personal d’empresonament. Aquesta situació, jo entenc és d’una duresa personal i familiar molt potent. Però és admirable com un home està per sobre de la seva situació concreta i apel·la a uns valors bàsics en tota societat com el de manifestació, de reunió, d’expressió pacífica d’unes idees. Arrel, d’això crec que com a societat la sentència afectarà a tot un país, a uns valors democràtics que es poden veure qüestionats i arraconats, i aquest fet podria sentar jurisprudència!!.

Destacar també, les declaracions de la Presidenta Forcadell. Em sembla bàsic el fet que va fer esment en tot moment a què un Parlament ha de vetllar sempre pel diàleg i la discussió de qüestions polítiques proposades pels diputats. Mai un Parlament ha de poder entorpir la funció bàsica del debat, la confrontació d’idees.. Em va resultar dur i complicat d’entendre el posicionament de la Fiscal a la Presidenta Forcadell, la seva duresa i especialment el seu llenguatge no verbal mentre la interrogava!!.

No voldria acabar aquestes reflexions sense mostrar la meva admiració al Sr. Baños i la Sra. Reguant en no voler respondre a l’acusació particular de Vox en nom de valors bàsics i no volent acceptar que una força feixista, masclista i xenòfoba formi part de la “normalitat”.

Necessitarem molts ànims i força per seguir amb tot aquest seguit de declaracions, especialment les de la propera setmana de les forces de seguretat que van dur a terme tot el desplegament el dia 1 d’octubre durant el referèndum!!.

Estem aquí per fer el que calgui i quan calgui. Expressar a les persones acusades i a les exiliades , de nou la meva admiració i suport en el que calgui!!!

Molts ànims a tots per seguir endavant units i ferms en aquest dur procés!!!

About the Author:

Psicòloga.