Fa unes setmanes vam rebre la notícia per part de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, del tancament definitiu i desmantellament del projecte Castor. L’anunci és evidentment positiu, ja que es posarà punt i final a un dels projectes més foscos que s’han volgut desenvolupar a les nostres terres, i que tanta preocupació va generar, fruit dels nombrosos moviments sísmics que es van produir durant la seva posada en marxa. Ara bé, el positivisme que ha generat la notícia té també les seves ombres, que planen sobre aquesta.

En primer lloc, hem de veure amb quina celeritat i en quines condicions es realitzarà el procés. Es realitzarà un desmantellament total de totes les instal·lacions, tant les marítimes com les terrestres? S’indemnitzarà als propietaris de les terres afectades per les instal·lacions? Es recuperaran les servituds de pas de les instal·lacions que es van executar sobre les finques?

En segon lloc, cal recordar que el tancament de la instal·lació, que només ha servit per generar problemes i malestar al territori, va anar acompanyat d’una indemnització de 1.350 milions d’euros a l’empresa adjudicatària del projecte, UGS (participada en un 66,67% per ACS, propietat de Florentino Pérez), més el pagament del manteniment de la instal·lació, diners que els ciutadans hem estat pagant indirectament amb la factura del gas. Aquesta indemnització i el cobrament del manteniment, han estat anul·lats per una sentència del Tribunal Constitucional i del tribunal Suprem, respectivament, i estem a l’espera de la materialització d’aquestes.

Finalment, ara vindran les despeses derivades del desmantellament de la planta, que inevitablement es pagaran de partides pressupostàries estatals. És a dir, que s’acabaran pagant amb els diners dels ciutadans. Per tant, no només estem parlant que el projecte ha afectat molt negativament a les Terres de l’Ebre i del Sénia, tant socialment com ambientalment, sinó que a sobre amb els nostres diners haurem de pagar la festa del fracàs del projecte. Cornuts i pagar el beure.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.