Després d’un cicle electoral i polític intens, fins i tot esgotador, amb el Procés com a gran protagonista a tots els nivells, d’aquí i d’allà, ja hi tornem a ser, aquest cop amb les eleccions municipals i unes altres eleccions no menys importants, però sí mig oblidades, com són les eleccions europees. El diumenge dia 26 de maig la gent de les Terres de l’Ebre tenim aquesta doble cita amb les urnes.

Aquestes eleccions, tant les unes com les altres, són una incògnita, dignes d’estudi i de difícil predicció fins i tot per al millor estadístic. D’ençà les darreres eleccions municipals i europees han passat ja gairebé els 4 anys que la norma estableix, i podem afirmar que la revolució política que ha succeït des de llavors ha estat de grans dimensions. De fet, no havíem vist res semblant des del restabliment de la democràcia a l’estat espanyol.

La revolució ha vingut per diversos fronts, tots ells interconnectats entre sí, i que podem dir que esclata el 2008 amb l’inici de la forta crisi econòmica i financera que ens ha tocat patir. Sense aquesta espurna res del que ha passat posteriorment s’entén, ni tan sols el Procés sobiranista. El moviment del 15-M, la liquidació del nou Estatut de Catalunya, la negativa de l’estat espanyol a establir un pacte fiscal, l’aparició d’innumerables casos de corrupció política, el referèndum de l’1 d’Octubre, o l’esclat darrerament de l’extrema dreta, són de les principals causes que expliquen el desdibuixat, caòtic i a la vegada apassionant mapa polític que se’ns presenta en aquesta nova embranzida electoral.

De les eleccions europees poca cosa en podem dir. Tenim molt clar que són unes eleccions que ens afecten, ja que les decisions que es prenen a Europa acaben afectant directament a la ciutadania, però realment aquest missatge no ha quallat gens i ens emprenem aquestes eleccions (començant pels partits polítics) com unes eleccions de segona categoria. Sort que a algú se li va acudir fer-les el mateix dia que les municipals, perquè de no ser així el desastre participatiu podria ser d’escàndol.

En canvi, les municipals ja són una altra cosa. La política de proximitat motiva ni que sigui una miqueta fins i tot al més apolític del poble. La política municipal es viu moltes vegades amb més intensitat que la política de les altes esferes, ja que l’acció d’aquesta és palpable i la podem observar en primera línia, i engloba des de temes tan quotidians com pot ser la llum del carrer que no funciona, fins a la planificació urbanística, la gestió d’impostos o el desenvolupament econòmic del nostre municipi.

Estarem molt atents i pendents d’aquestes eleccions. Molt possiblement els resultats seran bastant diferents en molts municipis dels que vam tenir en els passats comicis. Hi intervindran segurament variables que fins ara no intervenien en política municipal, i que poden fer que els resultats siguin d’allò més inesperats. Esperem que siguin participatives i que la gent de l’Ebre s’impliqui com més millor en la vida política dels seus pobles i ciutats, i esperem poder-los explicar, com sempre  i de primera mà, tot el que passarà a les eleccions que ens venen.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.