Fa unes setmanes, caminant per una vorera de Barcelona em vaig topar amb un grup d’homes de mitjana edat que feien la cerveseta de després de la feina en una terrassa. Era un grup sí, o una ‘manada’, vaja. Amb pas ferm i mirant al davant sento que em diuen “Soooo!”. El diccionari diu que és “la sensació que perceben els òrgans auditius dels animals, deguda al moviment pertorbador de la pressió i la densitat del medi material que els envolta, provocat per una vibració que es propaga en forma d’ona sonora”. En definitiva, és el que hem dit tota la vida a un cavall o ase perquè s’aturi. I no em vaig aturar però sí que em van intimidar.

He viatjat a molts països, i he passejat per barris insegurs, probablement per inconsciència o per desconeixement. I mai m’he aturat. I mai ho faré. Però nosaltres, les dones, sí que ens sentim intimidades. Coartades de caminar tranquil·lament pel carrer, i pel nostre barri. No cal anar gaire lluny. A casa nostra, lamentablement, ens podem arribar a plantejar més cops dels que voldríem si seguir caminant o canviar de vorera.

Pamplona, la Seu d’Urgell, Alacant … Violacions en grup que per imitació o injustícia es van repetint als informatius. I aquí és on els professionals dels mitjans de comunicació hem de reflexionar de què informem i com ho fem. Quan el mes de desembre passat vam conèixer l’assassinat de la jove professora Laura Luelmo en un petit municipi de Huelva em va entristir el tractament en un mitjà públic. Encara no sabíem el context de l’homicidi i es llueixen amb un reportatge d’un grup de dones que surten a córrer diàriament. Explicaven la sensació d’inseguretat que senten quan ho fan per llocs poc transitats. Un tema oportunista, agafat amb pinces i que genera alarma social. Tampoc podem fer esport? Ens violaran si correm per un polígon? Hem de ser molt curosos, perquè no ens hem d’aturar.

Vox ha negociat amb la violència de gènere el nou govern de la Junta de Andalucía. Explicar això és la nostra feina. Aturar els que ens volen intimidades i submisses també forma part de la nostra missió. A aquests és als que hem de dir Soooo!

Periodista i directora i presentdora del programa Ben Trobats de la Xarxa de Comunicació Local

Eleccions Municipals 2019 - Terres de l'Ebre