Esperats Reis d’Orient,

Primer de tot, deixeu-nos avisar-los, ses majestats, que tot i que per aquí som molts republicans i blasmem de la monarquia, això no afecta la nostra il·lusió posada en uns senyors màgics que passen una vegada a l’any. És la nostra rauxa del seny que ens acompanya. Hi tantes coses per arranjar darrerament, i no sabem quines estan o no en les seues mans, fins i tot si el pare Noel, els elfs, les fades, les bruixes, els ogres i les muses, per dir-ne alguns de tradicions properes, podrien fer una aliança fantàstica per endreçar-ho tot una mica.

Pensant-ho bé, i perquè sigue només una cosa que en solucione d’altres, els demanem humilment que no deixen que les involucions ens facen recular. Segur que ja ho han vist: darrerament guanyen eleccions personatges egòlatres, masclistes, xenòfobs, desmesurats, que semblen beneits però són rics, que postulen unes tornades al passat que neguen drets a les minories, als indígenes, a les dones, que interpreten malèficament la història. Ha passat als Estats Units, al Brasil i a Andalusia, a més llocs potser. Em diran, amb la mirada mil·lenària que tenen, que això sempre ha passat, però és que ja som a 2019!! Vegen què poden fer.

La reculada també afecta els drets humans, i potser quan van a buscar al nen, Déu no ho vulgue, el troben a un vaixell d’Open Arms, a un centre de refugiats a Itàlia o qui sap si a un cementiri marí amb els quasi 3.000 migrats que se sàpiga que han mort només l’any passat a la nostra Mediterrània. No són bons temps per a l’hospitalitat.

També tenim un problemeta mediambiental que tal vegada no els deixarà veure l’estel que segueixen per trobar el nen Jesús, perquè el canvi climàtic està desbocat, en tenim mostres contundents i no hi ha manera que els que contaminen més accepten fer-ne alguna cosa. Una altra marxa enrere que ens farà tenir els dies comptats.

Si troben el mecanisme que no deixe fer passos endarrere, l’aplicarem a tota la informació mundial, perquè ara que tenim tanta tecnologia, escampar mentides és molt fàcil, hi ha qui si dedica professionalment i els periodistes molt sovint repliquen aquests rumors intencionats.

I com això són problemes globals però a casa en tenim molts, encara hem de posar al nostre entorn aquest remei contra la involució. Si fem això, els règims autoritaris no podran engarjolar sense motiu, tothom tindrà dret a una defensa justa, els presidents electes podran governar i anirem tornant a la normalitat.

I no em voldria deixar de demanar, i els prometo que és la darrera cosa, que passen aquesta solució de progrés a la judicatura espanyola, que ens té els violadors al carrer i els bufons a l’exili. Ja veuen que si troben l’ungüent, la pomada, la vareta, les pólvores o l’encantament que aturen la marxa enrere de la història, amb això ja farem.

Gràcies ses majestats, d’uns republicans toca-campanes.

Professora de Comunicació a la UAB.