Hem passat el dia 28 de desembre: dia dels Innocents. Quin és el seu origen? Recordes innocentades? Per què ve marcat el dia dels Innocents del 2018?

Col·laborar amb l’Ebredigital.cat et permet fer una mica de treball d’investigació i tot i que pots tenir idea de l’origen del dia dels Sants Innocents, te n’adones que desconeixes que els orígens de la celebració són diversos.

Com molts dies assenyalats, hi ha un origen pagà i un origen religiós, dintre de les festes de l’hivern que comencen al solstici d’hivern i acaben coincidint amb l’equinocci de primavera, i després es troba la transformació de la cultura popular. Per una banda, es diu que aquest dia es trobava relacionat amb les festes saturnals que els romans dedicaven a Saturn i eren dies en els quals els esclaus tenien més llibertat i els permetia fer-se bromes.

Per altra banda, el dia dels Sants Innocents recorda la Massacre del rei Herodes que va ordenar matar a tots els nens de menys de dos anys (innocents) per desfer-se de Jesús; i amb aquest relat religiós, com s’arriba a convertir-se amb un dia de bromes i burles? Perquè d’aquest passatge macabre, també s’ha ressaltat que els pares dels “innocents” es van haver d’empescar enganyifes per tal de protegir-los dels perseguidors d’Herodes.

Amb la cultura popular, podríem dir (sense cap interès de donar-li certesa a aquesta afirmació, ja que tot el que dic, és la meva opinió, interpretació i puc, com no, trobar-me molt equivocada) el dia dels Innocents es simbolitza amb la llufa penjada a l’esquena; és la broma tradicional “penjar la llufa“, encara que popularment entre la meva família i les amistats no ha estat fer aquesta broma, sinó més bé, fer gamberrades i bromes més o menys agosarades.

D’aquest dia 28 de desembre tinc tres records presents: la innocentada que el meu pare va voler gastar a la meva mare quan jo tenia uns 12 anys i la meva germana 7, la innocentada que jo vaig gastar a les meves companyes de pis quan estudiava a Barcelona i la innocentada que a l’any 2014 vaig fer mitjançant un post a les xarxes socials.

El meu pare (Domingo) sempre ha tingut molt d’enginy per pensar, inventar i va tenir la idea d’embolicar el cap de la meva germana (Judit) amb venes (jo el vaig ajudar), posar mercromina i esperar que la meva mare (Delmira) arribés a casa i veiés que quelcom havia passat quan Judit es trobava estirada al sofà. Sols va tenir temps Domingo de dir-li que… i l’ensurt de Delmira va ser tan gran, que Judit va haver de reaccionar ràpid i dir-li tots tres que havia estat una innocentada, no obstant, la meva mare va estar uns quants dies sense parlar-los, bé, principalment a Domingo.

A casa els meus pares des d’aquell dia no se li ha gastat cap més innocentada a Delmira.

Quan havia passat el temps i ja no recordava massa l’ensurt i gran ‘enfado‘ de la meva mare, vaig decidir preparar una innocentada amb el meu pare també (per treure-li el mal sabor de boca i riure plegats) des de la distància i amb un amic que estudiàvem junts, Francesc.

Per aquell temps compartia pis amb Adri, Bibi i Carmen, i havíem decidit fer el sopar de Nadal i justament era dia 28. Com tots els matins vaig marxar a la facultat de Dret, em quedava a dinar allí i ja vam quedar que jo no podria preparar el sopar (que m’encarregaria de recollir). Es van fer les 19h, les 20h i jo no apareixia per casa, i riiiiing, va sonar el telèfon fixe del pis; era el meu pare que volia parlar amb mi: “Què no està Isa? I a on està? M’havia dit que a aquesta hora la trobaria…” Al cap d’una estona, van trucar dels mossos d’esquadra de les Corts, que comunicaven la meva detenció per presumpte delicte de tinença il·lícita de drogues, en concret de marihuana (a l’assignatura de dret penal especial impartida pel Dr. Mir aquells dies estudiàvem els il·lícits penals contra la salut i em va venir pensar amb això) i que m’havia d’anar a buscar algú conegut per deixar-me en llibertat. No les vaig veure, però crec que totes vam fer cara de molt ensurt i la cosa es va complicar quan va trucar el meu pare al moment i va preguntar per mi: “I Isa? Ja ha arribat? …” No recordo ben bé que li van dir, però la “veritat” segur que no. Francesc, que era qui havia fet la trucada dels mossos i jo, estàvem a la cabina telefònica del carrer, esperant que les tres companyes sortissin del portal de casa escopetejades… i quan les vam veure, vam cridar-los: “Innocentada!”, i sabeu que va passar, que una d’elles, no rebel·laré ara el seu nom, em va clavar una bufetada… Quin enfado van agafar! Si no hi havia per tant… això sí, vam tenir un sopar de Nadal diferent i ja els anys següents no els vaig fer cap innocentada.

He continuat fent innocentades, però de cap manera com les anteriors, fins que fa 4 anys vaig fer aquest post al facebook acompanyada amb una ecografia de trillizos: “Hola, una notícia, però, estem tan sorpresos, que ens costa pair-ho i explicar-ho. Al 2015 ampliem família, però aquesta vegada, en 3”. I com ja havia tingut un fill i dos bessonades, la sorpresa va ser gran, no obstant, no vaig tardar gens en dir que era un innocentada, perquè la gent s’ho va empassar i em deia no sé si felicitar-te o donar-te ànims! I encara a 28 de desembre de 2018, algú m’ha fet memòria: “Com ens vas impactar amb la teva innocentada de fa uns anys, jeje…”

Aquest 2018, com personalment penso que ha de ser, i amb la intenció de no normalitzar una situació totalment injusta, s’ha fet viral una “llufa solidària”: “No cal buscar cap innocentada, tenim massa innocents sense llibertat”, i d’aquí el meu desig per al 28 de desembre de 2019, que no tinguem cap necessitat de fer viral la “llufa solidària” i després de tot el que ha passat, i si deixem de ser tan innocents?