El col·lectiu feminista Llibertes fem un taller, «Tu actues, actuem. Violències masclistes mai més», que té per objectiu desnormalitzar les violències masclistes normalitzades. En una sessió del taller a jóvens adolescents, en el moment del debat, va sorgir el tema dels tocaments no desitjats en el context de l’oci nocturn, a la discoteca, als concerts, a les sales de festa… Les noies deien que és normal, que no poden fer res quan, entre la gent, les toquen i en girar-se ja no saben qui ho ha fet, assumint en aquest cas l’agressió com un fet habitual i que es dona freqüentment.

El segon tema a què ens va portar aquesta intervenció fou el consum de drogues i d’alcohol. El consum entre adolescents és molt elevat, vivim en una societat on l’alcohol només està estigmatitzat quan arriba a l’alcoholisme, quan el problema arriba a límits de gravetat. És una droga legal i a més existeix una pressió social per consumir-ne. Entre el nois agafar una bona borratxera és un senyal de masculinitat, de virilitat i en fan ostentació, entre les noies està més mal vist. Per tant entre els hòmens està més tolerat i en canvi a les dones se les veu patètiques.

D’aquí que quan es produeixen agressions sexuals en llocs d’oci si el noi anava begut, «pobret, anava borratxo, no sabia el que es feia», però si l’agredida també anava beguda se la culpabilitza, se la responsabilitza. El problema no és el consum de drogues, legals o il·legals, sinó la tolerància social que fa que als nois se’ls allibera de la responsabilitat de controlar-se i a elles se les culpabilitza, quan en realitat són les agredides. I és així com de festa ens trobem amb una normalització tant del consum de drogues com de les agressions, siguin les que siguin, perquè els tocaments no desitjats són agressions que pel que sembla estan a l’ordre del dia, només perquè pel fet de ser home puc fer-ho i no passa res!

Venen dies de festes, als nostres municipis comencen a haver plans d’igualtat que inclouen accions en els espais d’oci nocturn, com els punts lila, però a les sales de festa privades, es fa alguna cosa per prevenció? Que noies de setze i disset anys et diguen que cada cap de setmana han de patir tocaments i que això haja esdevingut natural, una cosa corrent del cap de setmana, m’esgarrifa. Estaria molt bé que l’empresariat del negoci de la festa comencés a comprometre’s. L’observatori [email protected] analitza el consum des d’una perspectiva de gènere, és una iniciativa de la Fundación Salud y Comunidad, que pretén aprofundir en la relació que existeix entre el consum de drogues i els abusos sexuals en context de l’oci nocturn. Aquesta línia de treball, d’acció, de prevenció i reducció de riscos aspira a canviar la mirada de la gent jove i també la de les persones que hi intervenen, professionals i empresaris perquè puguem fer festa també en igualtat, que sortir no siga un risc per a ningú.

Filòloga.