Permeteu-me que en l’article d’aquesta setmana faci alguna reflexió de caire local prenent un exemple del meu municipi, Móra d’Ebre, però que es pot extrapolar fàcilment a qualsevol altre lloc. M’acompanyeu?

Quan els partits polítics, i les persones que els encapçalem, elaborem els programes electorals per a concórrer a les eleccions municipals, el que fem és imaginar una sèrie d’actuacions que pensem que són beneficioses per al municipi, i mirem de presentar-les d’una manera atractiva pels votants. En alguns casos, hi ha un projecte de municipi compartit pels candidats que van a la mateixa llista, i això en facilita la concreció de part de les accions que s’hi plantegen; per exemple, a les eleccions de l’any 2015 el grup municipal que encapçalo teníem com a eixos centrals desenvolupar la façana fluvial, lluitar contra l’atur i continuar la gestió transparent i eficient a l’Ajuntament per a reduir-ne l’endeutament heretat.

Així, quan hom fa un programa electoral, d’allò de què es dota és d’un mapa per on s’ha de transitar per a arribar allà on es creu que s’ha d’anar; el camí que finalment se seguix no es pot planificar un cop cada quatre anys, i s’ha d’estar amatent a qualsevol canvi que hi hagi, ja que, de tant en tant, apareixen oportunitats que cal decidir si es volen treballar o si es deixen passar. Al meu entendre, els bons equips de govern són els que actuen lluitant per qualsevol oportunitat que els arriba, i, molt sovint, lluiten fins i tot per allò que encara no és una oportunitat i miren de crear-la.

Us posaré un exemple concret: fa quatre anys, quan vàrem elaborar el programa electoral, l’única cosa que sabíem inamovible és que l’any 2019 és el centenari de la mort de l’escultor Julio Antonio, fill de Móra d’Ebre. I quina és la oportunitat que ens va passar per davant?. Doncs vàrem creure, fa un parell d’anys, que potser les despulles del genial escultor podien tornar a Móra d’Ebre, tot i que mai la família havia manifestat cap interès a fer-ne el trasllat des de Madrid.

Que finalment això hagi estat una realitat és el resultat de veure una oportunitat i lluitar-la, de molta feina i moltes converses de l’Ajuntament amb els familiars, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, per a finalment aconseguir fer realitat una oportunitat que ni tan sols ens havia passat pel cap ara fa quatre anys.

I és que la política, i molt especialment la bona política municipal, és principalment ser capaços de transformar les oportunitats en realitats.

 

Joan Piñol Mora

Alcalde de Móra d’Ebre

Alcalde de Móra d’Ebre.