ACN/ El Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) de les Terres de l’Ebre ha fet balanç i avaluació dels primers projectes endegats en la convocatòria d’ajuts de 2018 i també de les oportunitats que suposarà la implementació de l’Estratègia Marítima de Catalunya que s’acaba de presentar.

La Direcció General de Pesca ha reconegut quatre projectes del GALP de la Mar de l’Ebre i quatre del de la Costa Brava. Són projectes que contribueixen a l’impuls del sector pesquer des de la sostenibilitat i la participació d’altres sectors, com el turístic.

Entre els projectes que s’han posat en valor després d’un primer any de feina destaca l’impuls del turisme pesquer des de la Confraria de la Ràpita, els tallers d’aqüicultura i arts de pesca tradicionals, les rutes pesqueres a l’Ametlla de Mar, els innovadors envasats i encaixats de la sal del Delta de l’Ebre que ha presentat Infosa, així com la primera associació de dones de la mar que s’ha creat a la Ràpita.

El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha destacat que la jornada, celebrada aquest dimarts a Sant Carles de la Ràpita, és “innovadora”, perquè permet explicar en el territori com es desenvolupa “el creixement de l’economia blava” i com s’estan implementant ja les línies estratègiques del pla de país que s’ha presentat recentment.

Balanç positiu

El gerent del GALP Mar de l’Ebre, Joan Alginet, ha destacat “la transversalitat i pluralitat” dels projectes que ajudaran a aportar “valor afegit” i diversitat a l’activitat vinculada amb el mar al territori. Al milió d’euros de de la convocatòria 2018-2019 s’hi sumarà una convocatòria extraordinària de 700.000 euros – romanent de la convocatòria per al 2023 – per poder incorporar nous projectes l’any que ve. “És molt important perquè ja entren projectes i hi ha molta inquietud”, ha assenyalat Alginet.

Alginet s’ha mostrat convençut que després de mesos explicant arreu del territori els objectius del GALP Mar de l’Ebre, ara ja es pot posar sobre la taula “accions concretes i palpables” perquè el territori visualitzi que “les bones voluntats que havien venut” són ja una realitat.


Les iniciatives GALP distingides enguany són:

· Pla estratègic per impulsar el turisme pesquer a la Confraria de Pescadors Verge del Carme, desenvolupat per la Confraria de Pescadors Verge del Carme.

· Projecte Mirador Badia Mar: tallers d’aqüicultura i arts de pesca tradicionals, desenvolupat pel Grup Bahia Musclera, SL.

· Rutes pesqueres a l’Ametlla de Mar, desenvolupat per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.

· Innovació en l’envasat i encaixat de la sal del delta de l’Ebre, desenvolupat per INFOSA.

· Actualització dels recursos expositius del centre d’interpretació MARAM, desenvolupat per la Confraria de Pescadors de l’Escala.

· Tallers pedagògics Pescaplàstik, desenvolupat pel pescador d’arts menors del Port de la Selva i propietari d’Empordà Mar, SL.

· Projecte Masterpeix: formació ocupacional per a pescadors en el sector de la gastronomia, desenvolupat per la Fundació Promediterrània.

· Formació de monitors i guies de busseig per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer a la Costa Brava, desenvolupat per l’Associació de Centres Subaquàtics Costa Brava.

També es distingeixen, per la seva contribució a la EMC 2018, tres projectes de cooperació desenvolupats per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors i els dos GALP de Catalunya:

· Constitució i posada en funcionament de l’Associació Catalana de Dones de la Mar

· Transferència de coneixement i experiències en la gestió de la pesqueria d’encerclament entre Euskadi i Catalunya

· Valorització del producte local pesquer del mar Mediterrani nord-occidental.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.

Eleccions Municipals 2019 - Terres de l'Ebre