Tal dia com avui, de les ànimes, fa 80 anys es portaven 101 dies Batalla Ebre, i en faltaven 14 per què acabés. Recordem: “Les forces al servei de la invasió han seguit la seva violenta contraofensiva (seria la final), amb el suport constant de l’aviació italoalemanya i l’artilleria italiana sobre les nostre posicions de les serres de Pàndols i Cavalls, aconseguint avançar lleugerament la seva línia a costa d’un extraordinari nombre de baixes”.

Justament 80 anys després d’aquesta fita de la Batalla de l’Ebre, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) tindrà per primer cop una presidenta, que prendrà possessió aquest divendres la tarda: l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

El Consorci Concessionari d’Aigua per a Ajuntaments i Indústries de Tarragona es va constituir per desenvolupar la llei aprovada a les Corts l’1 de juliol de 1981, la Llei 18/81 d’actuacions en matèria d’aigües a Tarragona en la qual s’establia un pla d’obres de revestiment dels canals dels marges dret i esquerre de l’Ebre amb l’objectiu de recuperar les pèrdues d’aigua que es produïen per filtració i desbordament, calculades en 12 m3/s, i augmentar així el cabal disponible: s’autoritzava aprofitar fins a un màxim de 4 m3/s. Actualment el consum mitjà és de 3,17 m3/segon.

El passat 5 de juliol es van complir 33 anys de la constitució d’aquest ens que fabrica aigua a la planta de l’Ampolla per distribuir-la a 63 municipis, 61% del consum (el 1985 n’eren 21) i 23 indústries, 39% del consum (16 el 1985) de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Penedès. Aquest Consorci va executar les obres i quatre anys més tard va començar l’explotació, iniciant-se la distribució d’aigua a finals de juliol de 1989.

En el cues d’aquests 33 anys no ha arribat a tres l’ostentació de la presidència a les Terres de l’Ebre: l’alcalde de l’Ampolla i Delegat del Govern Francesc Sancho, des del 16 de juny de 2001, fins que el tortosí Valentí Faura, aleshores president de la Cambra de Comerç, va prendre el relleu el 13 de gener de 2003 fins al 7 d’abril de l’any següent. Presidències que van coincidir amb els inicis de la Plataforma en defensa de l’Ebre, i es van viure moments de tensió

Des d’aleshores tot ha canviat. S’ha demostrat que la interconnexió de xarxes és impossible, per les dimensions de les pròpies instal·lacions, que solament poden transportar el màxim de la concessió; i pel respecte a la llei 18/81: quan hi ha hagut emergències s’ha modificat la llei de forma transitòria.

També ha quedat demostrada la vocació del CAT de promoure una cultura del consum responsable i de gestió eficient, mirant d’optimitzar els consums. La millor prova és que tot i l’augment de població a les comarques i dels consorciats el consum ha anat disminuint, des de 2007 en que es va arribar al màxim de 79,9 Hm3 anuals. El compromís dels presidents i dels òrgans de govern amb aquest procés ha estat constant i cada cop més exigent. Alhora, la vertebració amb el territori, la transparència i l’educació ambiental a les escoles i el conjunt de la societat són valors que han contribuït a modificar la percepció del CAT.

Altrament, les constants inversions per disposar de la millor tecnologia han modificat els processos, que són exemplars en alguns cassos i són reconegut d’èxit arreu del món. Deia que es fabrica aigua, per què convertir en potable el que baixa d’un riu després de gairebé mil quilòmetres de recorregut és ben bé això. Fins i tot té una certificació de qualitat alimentària, l’aigua.

Per tant, les Terres de l’Ebre s’han d’enorgullir de tenir una infraestructura capdavantera i ara la seva presidència ha pregonar el model, tant desconegut tot i ser un valor important. En aquest cas no ens hem de lamentar, sinó celebrar-ho i aprofitar l’oportunitat.

Periodista.