Temps d’entrar al govern, vam haver de fer front a un pagament que estava pendent a l’Agència Catalana de l’Aigua del cànon de l’aigua, per conseqüència, de no disposar el nostre poble de comptadors d’aigua. La quantitat estava al voltant de 30.000 euros, els quals com corresponen a diferents anys no vàrem creure oportú fer el cobrament d’aquests endarreriments als doverencs. Llavors va ser l’ajuntament qui va fer front al pagament i, conjuntament en Base, per organitzar un model de pagament incloent el cànon al consumidor, ja que per temes econòmics no podíem fer front a la col·locació dels aparells de control.

Sent reacis al fet que sigui una empresa externa qui gestione el consum de l’aigua. Pensem que l’aigua és un bé molt preuat i no s’ha de gestionar el seu consum des del mateix Ajuntament, sent Base qui s’encarregui del cobrament dels corresponents debuts. D’aquesta manera es pagarà l’aigua com cal, però a preus raonables per l’economia de la nostra gent. Sent sabedors de la feina que comportarà aquesta tasca, conservar un patrimoni com l’aigua per natros és molt important, evitant així, donar la concessió de la mateixa per una quantitat molt elevada d’anys.

A finals de la passada legislatura, es va arreglar el clavegueram i el ferm del carrer Verge de la Fondalada i la manegueta, inclòs en un Pla d’Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona. Tot i que per problemes de secretaria, en la justificació, es va tardar més del previst al cobrament, la qual cosa ha fet que l’Ajuntament pagués a l’empresa corresponent 2.000 euros en concepte d’interessos bancaris. Vàrem haver de fer front al pagament de 1.2000 euros, en concepte d’arquitectura, per al projecte del mateix carrer i obra.

Al casal municipal hem modificat els serveis públics, ja que estaven a un cantó, la qual cosa feia molt difícil l’accés a les persones majors i de mobilitat reduïda, que en veritat són la majoria d’usuaris del local. Hem pogut construir tres lavabos a la planta principal i a peu pla un per als homes, un segon per a les dones, i un tercer per als disminuïts. A més a més, canviadors per a nadons i una dutxa, per si tinguérem un cas d’emergència al municipi poder-lo tenir i utilitzar en cas de necessitat.

Desgraciadament, al carrer Major vàrem tenir una fuita importantíssima d’aigua, que va provocar nombrosos d’anys al clavegueram i ferm del carrer, posant en perill molts dels habitatges que ocupen, però gràcies a les subvencions per la urgència del problema vàrem poder fer front a la despesa i arreglar tota la part del carrer que estava en greu perill. Gràcies a aquesta ajuda podrem fer la segona part del mateix carrer Major, tant del ferm com del clavegueram.

Un importantíssim tema per nosaltres, com és la qualitat de l’aigua de consum humà, fa que cada any per primavera fésem la neteja del dipòsit d’aigua i canonades de repartiment de forma totalment ecològica, sense cap producte que pugui posar en perill la salut dels usuaris. En aigua a pressió, i no escatimar hores de feina, fins que tot queda en les condicions adients per no haver de tenir cap tipus de preocupació per la nostra salut.

Seguint en la voluntat de la qualitat de l’aigua de consum humà, Aldover no disposava de plorador automàtic, la qual cosa ens feia molt complicada la tasca de control del clor en l’aigua. Per fi hem pogut instal·lar el desitjat clorador automàtic i la corresponent instal·lació per al seu bon funcionament, així com unes basses adeqüades per al correcte emmagatzematge de les garrafes de clor.

No ens podem despreocupar dels animalets abandonats al nostre municipi que, desgraciadament no en són pocs, però gràcies a una subvenció podem tenir un conveni de col·laboració amb una llar d’animalets abandonats, a la qual podem recorre en casos de necessitat.

Disposem de piscines municipals, però cada estiu havíem de llogar dos mòduls prefabricats per a dutxes i WC, amb la corresponent despesa de lloguer. Aquesta primavera hem construït una zona de lavabos, dutxes i canviadors; tant per a dones com per a homes, per a persones en mobilitat reduïda i bebès, la qual cosa ens estalviarà el lloguer dels mòduls.

Un tema molt necessari al nostre poble era la manca de senyals indicadores d’edificis, llocs o zones molt visitades. Ara hem pogut col·locar els senyals d’indicació, com per exemple: escull-les, Ajuntament, cementiri… En uns pocs mesos podrem fer unes petites modificacions i nous indicadors que falten,per deixar l’obra enllestida.

Un altre dels temes que ens preocupa i, que és d’urgència, és el canvi d’enllumenat al municipi per poder complir així amb la normativa Europea. Estem pendents de documentació i termini de la mateixa per començar en l’obra. Després de la qual guanyarem molt en la qualitat lumínica al poble i en molt poc temps tindrem un gran estalvi econòmic.

Una de les tasques de control i manteniment important en un municipi, per petit que sigui, és el cementiri davant de la falta de nínxols. Hem construït 48 de nous i pròximament 15 columbaris, aprofitant aquesta obra hem tirat una paret per construir un espai nou i, tanmateix, temps novadors, sense massificar l’existent. Amb aquestes obres no tindrem un cementiri vell i un de nou, sinó dos espais diferents en el temps dintre d’un mateix recinte.

A la zona pícnic, al mateix costat de les piscines municipals, tenim un gran espai a l’aire lliure, tancat i protegit, pensant que no tothom disposa d’un xalet o lloc per fer una paella o rostida en família o amics. Vam plantar moreres per fer ombra i ens faltava una paret per dividir un espai, però no volíem fer res que ens pogués ser desagradable visualment i evitar una gran despesa econòmica. La decisió ha estat plantar tota una zona horitzontal en baladres blancs i així hem aconseguit un lloc molt agradable per passar una bona estona. A més, aviat construirem tres zones en barbacoes i estarà enllestit.

L’Ajuntament té una casa petita i està en molt mal estat i molt aviat podrem fer un magatzem municipal, que amb la veritat per davant, hem de dir ens fa molta falta. Podrem tenir un problema d’enderroc enllestit i un espai que, com he dit, falta ens fa.

I en totes aquestes tasques molt necessàries al municipi no ens podem oblidar dels camins municipals, ja que tenim més de 80 kilòmetres. Hem pavimentat tot el ferm del camí de les Illes, hem posat formigó en una zona barrancosa dintre del pla d’Illes i en una zona del camí de les Planes. També hem tapat tots els clots existents als camins, ja que amb les pluges es feien més grans, causant problemes. Era també imprescindible la neteja de les voreres de tots els camins, almenys dos cops a l’any, perquè els arbres que toquen a terra i les males herbes creixen de pressa. Ens farà falta abans d’acabar aquest mandat enllestir una altra zona barrancosa que, perquè duri més, ho faríem de formigó.

I no ens podem oblidar del pati de les escoles que a causa de les arrels dels arbres, i d’altres coses, està bastant perjudicat. Estem fent números per veure si aprofitant les vacances de Nadal el podem fer de nou. És una obra molt necessària per evitar el perillenvers els xiquets i xiquetes.

També volem engegar el pla de clavegueram, QUE NO EN TENÍEM, i vàrem sol·licitar l’assistència a la Diputació de Tarragona. Estan treballant en fer-ho. Hem pogut veure que el clavegueram està molt brut i hem vist alguna que altra sorpresa amb tapes de clavegueram falses que no tenien més que la tapa i el tub redó, però sense entrada ni sortida.

És pràcticament impossible tenir una piscina municipal, amb l’assistència de molta gent, amb una neteja fons avariat i hem comprat un de nou.

Destacar que a la fira de Nadal com que no disposàvem de carpes pròpies i les havíem de llogar, vàrem decidir comprar-les noves i en poc més de dos anys ja hem recuperat la inversió.

Alcaldessa d’Aldover.