Conec Jordi Cañas, no dóna puntada sense fil. L, altre dia es va molestar perquè li digueren unionista. Va insistir a dir que ell era “constitucionalista”. Perquè li molesta que li diguin unionista? Perquè vol que li diguin constitucionalista?

Una gran part de la població catalana vàrem votar la constitució, ho vam fer convençuts que una democràcia garantiria una lectura oberta i progressista, una lectura com la de molts experts “constitucionalistes”. En molts aspectes així ha estat, només cal recordar com una lectura sense apriorismes ha fet possible el matrimoni homosexual.

Molts “constitucionalistes” reconeguts, autoritats en dret constitucional, afirmen que amb la constitució a la mà és possible un referèndum sobre l’encaix de Catalunya. Afirmen que convocar un referèndum no és delicte. És més, afirmen que utilitzar lleis i Constitució per justificar el delicte de rebel·lió i l’empresonament de líders polítics per convocar un referèndum és un veritable cop d, Estat contra una part molt important de la població catalana.

De fet constitucionalistes ho som tots, fins i tot aquells que volen canviar-la o abolir-la, perquè una constitució democràtica ha d’acceptar i reconèixer la declaració dels drets humans, i per tant una lectura d’acord amb aquests drets, incloent-hi la possibilitat que part dels ciutadans vulguin abolir-la o canviar-la. En nom de què es fa dons una lectura tan restrictiva de la Constitució? La resposta és obvia. En nom d’un concepte sagrat, inamovible i restrictiu de la sagrada “Unidad de España” , en nom del “Una , Grande y Libre”.

És per això que els molesta tant que el diguin “Unionistes” i exigeixen que els nomenin “constitucionalistes”. Amb un sol mot s’apoderen d’un text i espai polític que hauria de ser de tots, una veritable exclusió d’una part important de la població, amb un sol mot dissimulen el seu autoritarisme i poden acusar els altres del que ells són: “Colpistes”.

Apoderar-se de les lleis i la constitució fent-ne una lectura partidista de la mateixa per justificar la restricció de les llibertats de part de la població a qui la constitució, que van votar i fer possible, hauria de protegir, és pervertir la constitució. Un veritable cop contra la democràcia.

Defensar la Unitat d’Espanya en nom de la constitució és legítim, legal i obligat per part de les autoritats espanyoles. Considerar que el concepte “Unitat” ( o qualsevol altre) és absolut, és sagrat i està per damunt dels drets i llibertats de les persones, és una perversió del concepte de drets humans i les llibertats.

Per això els molesta el mot unionista.

Cal recuperar els mots, el nom de cada cosa, per evitar que ens manipulin la realitat.

Metge. Exdelegat del Govern a les Terres de l’Ebre i exdiputat al Parlament de Catalunya.