Aquest cap de setmana es durà a terme la 187 Edició de la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova. És una de les fires més antigues de Catalunya , però que constantment està en evolució per tal de fer-la més atractiva i adaptar-la als nous temps. Lluny queda aquella Fira del 1831 en que uns quants tractants d’animals oferien els seus rucs i les seves mules als habitants de la Ribera prop del pas de barca del riu Ebre.

Han passat 187 anys i el mèrit ha estat mantenir aquella llunyana Fira malgrat les vicissituds històriques que li ha tocat viure al nostre territori. Guerres i conflictes diversos no van aconseguir acabar amb aquella fira on es tractava i es negociava i on tothom intentava sortir satisfet amb un bon tracte sota el braç. Són els avantatges inherents de dialogar i negociar.

La Fira va anar evolucionant i modificant el seu emplaçament en funció dels canvis urbanístics i demogràfics. Aquell antic pas de barca va quedar substituït per un pont i els animals van haver de començar a competir amb la maquinària agrícola i els tractors.

Poc a poc, el nom de Móra la Nova va començar a quedar vinculat a la seva Fira, la nostra Festa Major d’hivern, l’esdeveniment més important dels que es duent a terme a la població. El fet que no s’hagi cobrat mai entrada és un element clau per al gran nombre de visitants que la gaudeixen. No tenim xifres exactes de visitants, però parlem de gairebé 11.000 tiquets de degustació de vi o unes 1500 persones al concert de fires del dissabte amb les entrades exhaurides, per donar només dos exemples.

L’evolució de la Fira ha estat constant al llarg dels anys, però alhora no volem que perdi les característiques originals que la van forjar en els seus inicis, amb la seves vessants agrícola i ramadera. I és evident que té un impacte econòmic enorme a Móra la Nova, però alhora, també a tota la Ribera d’Ebre, amb visitants de les comarques properes del Baix Aragó, nord de Castelló i de molts llocs de Catalunya que ens acompanyen any rere any.

La Fira suposa un esforç enorme per a una població relativament petita. Tothom s’hi veu implicat d’una manera o altra. Potser per això genera una il·lusió enorme entre la gent de Móra la Nova. És quelcom que portem molt endins; la vivim i ens sentim orgullosos de rebre i acollir als visitants a la nostra vila.

I aquest any els rebrem com sempre, amb la cordialitat i l’esperit obert que ha caracteritzat a Móra La Nova al llarg dels anys. Us hi esperem.

 

Francesc X. Moliné
Alcalde de Móra la Nova

Alcalde de Móra la Nova.