En aquesta finestra oberta que ens permet fer balanç de l’acció de govern dels darrers anys, aquest cop vull dedicar-la a la cultura, el que sempre he pensat i m’heu sentit molts cops que per mi és l’ànima de Tortosa. Ho és gràcies al teixit cultural amplíssim que tenim a la ciutat i que abraça moltes disciplines, des de la cultura i el folklore popular fins al teatre, passant per la música, la dansa o l’art. I a tot això hi hem d’afegir el ric patrimoni cultural, lingüístic i històric immillorable, que volem mostrar al món i posar-lo a disposició de tothom.

Fa pocs dies vam tenir l’oportunitat de redescobrir alguns patis d’edificis de la ciutat envoltats d’art efímer amb el festival A Cel Obert que va omplir la ciutat de gent. Iniciatives com aquestes responen a aquesta forma de fer, de treballar conjuntament entre els diferents agents socials, culturals i educatius de la nostra ciutat. Precisament el tret de sortida d’aquest certamen el vam donar al complex cultural de l’antic Escorxador, a la seu del Museu de Tortosa que vam recuperar fa uns anys i que volem seguir potenciant. És per això que ja tenim en marxa l’ampliació del mateix amb una proposta museogràfica que en breu coneixereu.

Actuar en edificis emblemàtics com aquest no només fa que recuperem el llegat patrimonial que els segles d’història han deixat a la ciutat. També ens permet dotar-los d’activitat i obrir-los a la ciutadania. Un altre dels projectes que responen a aquesta filosofia és el que ja hem començat a fer a l’antic balneari del Porcar, on ben aviat enllestirem el centre d’interpretació de les Tres Cultures, al barri de Remolins, i que esdevindrà una porta d’accés al call jueu.

També hem posat fil a l’agulla per ampliar un altre dels equipaments públics culturals de la ciutat, el Teatre Auditori Felip Pedrell. Precisament l’aposta per una programació teatral de primer nivell i l’activitat cultural de la ciutat fa necessària una nova sala, que permeti també poder apostar per fer de Tortosa una ciutat que aposta per l’activitat congressual, com fa poques setmanes ho va ser amb el Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre, amb més d’un centenar d’inscrits.

Però res d’això seria possible sense tot el potent teixit cultural que tenim a la ciutat i pobles. Colles de dolçainers i grallers, Geganters, la Banda Municipal de Música, l’Escola municipal de Teatre, els Castellers, agrupacions de danses tradicionals… tots ells enriqueixen l’activitat cultural de Tortosa i mostren el dinamisme que tenim a casa nostra, també en aquest vessant

Un múscul cultural immillorable que ens farà arribar al 2021 en les millors condicions per esdevenir la Capital de la Cultura Catalana. Una oportunitat per aconseguir portar Tortosa arreu dels Països Catalans, fent que la cultura arribi a tots els barris i tots els pobles, i que tothom se’n senti protagonista. Hem d’aconseguir que el nostre batec cultural soni ben fort i ensenyar a la resta del país què hem estat, què som i què volem ser.

 

Meritxell Roigé i Pedrola
Alcaldessa de Tortosa

Alcaldessa de Tortosa.