Quan va esdevenir l’aurora de la nova democràcia un dels elements més significatius per la ciutadania va ser la reinstauració dels ajuntaments elegits per mandat popular, la restitució de les administracions municipals va ser un dels punts més sensibles i més propers a la percepció de la societat.

La llarga etapa de dictadura havia deixat malmesos tots els mecanismes de participació ciutadana i entre ells evidentment la elecció per sufragi universal dels representants públics de cada ciutat o municipi. Va significar una onada d’aire fresc, necessària, desitjada i irrenunciable, una empenta decisiva per la participació directa de tothom i per tant un pilar bàsic de la democràcia.

De la mateixa manera que la transició, ara hem comprovat, que no va ser tant perfecta a nivell general de totes les institucions com ens imaginàvem, als ajuntaments va passar exactament el mateix, la part negativa d’aquest procés d’inici democràtic va ser que no es van oblidar certs hàbits, imatges, processos i “tics” de l’antic règim. Certes costums que han costat molt d’erradicar, una tasca que encara avui, donats certs exemples de revifades autoritàries, estem esforçant-nos per poder reconduir, la democràcia, la transparència i el bon govern requereixen d’una formació i d’una afirmació constant i diària.

El 1978 va ser la línia de sortida, un inici en el que la carrera ha anat ficant a persones i formacions poc a poc al seu lloc, ara, avui, 40 anys després, personalment crec que estem en un període de profunda transformació de les administracions locals, un període amb llums i ombres, al meu parer la part negativa esta simbolitzada per la eterna campanya electoral en la que estem embotits les corporacions locals constantment, quasi cada dia.

Les legislatures de 4 anys son curtes, no dic que tindrien que ser més llargues, però si que son objecte de moltíssimes desqualificacions des del primer dia i molta falta de consens des del dia abans. Per altra part penso que els canvis en l’aspecte positiu son un gran abans, la transparència, participació, fiscalització i la presa de decisions compartida son elements impulsors de la millora de les nostres societats, de la responsabilitat dels nostres governants i al mateix temps un element de motivació per als comportaments honrats i una clara erradicació de tàctiques autistes, allunyades de la ciutadania, i absolutament anacròniques.

Des de la meva perspectiva i després de pràcticament 16 anys dins del consistori, recomanaria humilment als meus companys dirigents i als que pretenen ser-ho que apliquessin la costum de reflexionar molt sobre les estratègies a seguir, que s’esforcin per assolir el consens, que utilitzin el sa exercici de posar-se al lloc de l’altre quan s’han de prendre decisions, ja siguin a govern o a oposició, ja siguin per fer crítiques, que sempre caldria que fossin constructives, o per aplicar-les, però sobretot utilitzar el sentit comú, no entropessar en la immediatesa i salvaguardar sempre el senderi per deixar millor que pas ho van trobar tant l’administració tècnica i política de l’ajuntament com la situació econòmica, social i en definitiva l’estat general del seu municipi.

 

Dani Andreu Falcó
Alcalde de l’Aldea

Alcalde de l’Aldea