L’any 2019 farà 40 anys de les primeres eleccions democràtiques als ajuntaments i és una bona oportunitat per fer balanç d’aquesta etapa. Tot i que llavors encara no havia nascut, si que puc dir que el nostre poble ha anat madurant, s’han produït diversos canvis que així ho constaten. Hem tingut set alcaldes/es de diverses formacions polítiques. Com a curiositat, els primers deu anys vam tenir fins a quatre alcaldes diferents, els mateixos que en els darrers trenta. Anècdota que ens serveix per dibuixar molt ràpidament quaranta anys de política municipal, però evidentment, n’hi ha hagut molt més, ja que Paüls ha estat marcat per la política. No vull endinsar-me més en la història perquè és complexa i per tancar-ho voldria destacar un canvi proper, el que va produir-se a eleccions municipals del 2015, quan per primer cop una formació política nova, presentant-se tres partits, aconseguia guanyar per majoria absoluta. El que semblava un impossible, va ser una realitat i Per Paüls-AM va guanyar les eleccions amb la major diferència de % de vot respecte a la segona formació del consistori. La història està per analitzar-la i aprendre’n, però també per canviar-la.

Abans de fer balanç d’aquest mandant, deixeu-me dir que ser alcalde del teu poble és un dels majors privilegis que un pot tenir i a la vegada és una enorme responsabilitat. Un error o una mala gestió pot deixar hipotecat el futur del teu municipi. Ser alcalde en 28 anys és tot un repte, però amb treball, honestedat i il·lusió es supera, està essent una etapa apassionant. Ser el batlle és estar al servei dels conciutadans les 24h del dia els 365 dies de l’any. Ara, dirigir el poble no és una tasca solitària, l’alcalde només és la punta de l’iceberg. Personalment m’ha ajudat molt tenir un gran equip, ja que per governar un municipi cal un grup de gent implicada. Volíem ser l’alternativa pel canvi i ho vam esser, estàvem i estem preparats per tirar endavant Paüls. Penso que la política necessita renovar-se, gent nova que aporti una altra visió de les coses, ni millor ni pitjor, una visió diferent i això vam fer i farem.

Si entrem a valorar aquest període, ens vam presentar amb un programa electoral ambiciós i hem pogut executar la major part de les propostes realitzades. En alguns casos inclús hem anat més enllà, un bon exemple seria l’abaixada de l’IBI urbà més del 9% o del rústic un 5%. S’han fet infinitat d’actuacions que han canviat el poble, com ara: instal·lació d’un caixer automàtic, arranjament dels accessos i del pati de la llar d’infants, pati nou a l’Escola municipal, canvi de l’enllumenat dels carrers, escola de música, sala per entitats, modernització de les piscines, millora dels parcs infantils, senyalització pel turisme, arranjament de molts camins, carrers arreglats, construcció d’un magatzem i millora del cementeri… i no voldria deixar-me els ajuts en polítiques socials que hem impulsat aquest mandat, com ara bonificacions per famílies nombroses o per monoparentals. I ho hem fet gestionant un deute molt elevat, superava els 600.000€. Hem realitzat un esforç important i l’hem reduït en més de 150.000€, tasca gens fàcil. I tot això només es pot fer amb treball, treball i il·lusió.

Hem fet molta feina, però encara en queda molta més per fer. El repte pels propers quatre anys és el mateix dels que ara finalitzem, continuar millorant la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Hem construït uns bons fonaments, ara toca aixecar la casa per continuar amb el projecte de per Paüls.

Enric Adell Moragrega
Alcalde de Paüls

Alcalde de Paüls.