Avui fa 80 anys es portaven 73 dies de la Batalla Ebre i en faltaven 42 per acabar-se. Segons els “partes” de guerra “Les forces republicanes rebutgen de forma rotunda tots els violents atacs a les posicions de la Cota 350 i 341 del Coll del Coso. El dia abans es va abatre un bombarder alemany i es va fer presoner el pilot”.

Vuitanta anys després Tortosa és la seu d’un Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre, amb més de cent inscrits, on els estudiosos i científics fan les seves aportacions, amb punts de vista nous, relats de memòria i visites o recreacions que ajuden a entendre i contextualitzar millor el què va ser aquella monstruositat. Tot plegat deixa clara la valentia republicana i la capacitat de resistència enfront dels militars insurgents, que comptaven amb recursos humans i materials infinitament superiors; una valentia reconeguda pels propis feixistes i per tot el món.

Bé, la vida continua, i la lluita per les Terres de l’Ebre també. En molts fronts, que reivindiquen les entitats de la societat civil (A7, en lloc de rotondes a l’N-340, o gratuïtat de l’autopista mentrestant; corredor mediterrani; cabal mínim a l’Ebre per salvar el delta, ….). El més modern és el que referia el mes passat, en reflexionar sobre la necessitat de les noves tecnologies al territori per garantir la competitivitat i el futur.

Bé, doncs hi ha empreses líders. És a dir, que s’han compromès amb aquest futur. Han fet bé la feina, malgrat els entrebancs que puguin haver-hi, i s’estan imposant com a referent en la seva especialitat. Posem exemples.

El més recent, una notícia de dimecres: Tres olis extraverge produïts a les Terres de l’Ebre han estat inclosos a la prestigiosa guia ‘Flos Olei’, la guia internacional del món de l’oli d’oliva verge extra; els olis són Oleum Naturale, de Rasquera; Montsagre Selecció Familiar Picual, d’Horta de Sant Joan i Aureum Morrut de la cooperativa Soldebre.

Un altre cas, aquest ja de l’àmbit de les TIC. La cooperativa de treball associat Ateneu privacy consulting, amb seu a la tortosina plaça d’Alfons, ha desenvolupat la millor aplicació del tot el mercat espanyol per a gestionar les necessitats del nou reglament per aplicar la Llei Orgànica de Protecció de Dades (coneguda com LOPD). D’acord amb els principis de l’empresa de “satisfer les necessitats dels clients amb eficiència i eficàcia”, han desenvolupat un software (és a dir, un programa) per a gestionar les dades d’empreses, entitats i organitzacions. Segons reconeixen les principals empreses i professionals que gestionen aquests tipus de servei, l’aplicació és la millor del mercat.

Finalment una gran notícia per a una empresa que engega: l’startup tortosina Captio, creada l’any 2012 que compta amb una sòlida base de clients i una presència cada vegada més gran. També del sector de les TIC, l’empresa tortosina ha estat identificada pel proveïdor mundial més gran de programari per a la gestió de despeses corporatives, Certify, que ha anunciat l’adquisició de la tortosina. És la primera adquirida fora d’Amèrica del Nord per Certify i suposa la seva incursió més internacional, ja que l’acord suposa convertir Tortosa en la plataforma per projectar el negoci a empreses a tot Europa. La nova companyia combinada ara té més de 10.000 clients en més de 90 països.

Sens dubte hi ha motius d’enorgullir-nos d’aquest territori i la seva gent, i no afluixar per mantenir ben a munt aquest esperit de lideratge. També, però, cal mantenir tant l’alerta constant per no perdre oportunitats com no deixar de pressionar a les autoritats competents (com diu Quim Torra) perquè cap greuge comparatiu s’imposi (per exemple, gratuïtat en els peatges, que tenen tots els vehicles entre Torredembarra i Salou) i tenir idèntiques oportunitats. Som ciutadans, no súbdits! (per tant, volem República, la monarquia no l’hem escollit).

Periodista.