En acabar el curs escolar, l’alumnat de segon de batxillerat dels nostres instituts, els seus pares i mares i molts del professorat ho vam celebrar amb les típiques festes de graduació.

Alguns d’ells explicaven contents i il·lusionats els seus projectes de futur: què volien estudiar i on, quines eren les seves expectatives de futur, què farien d’ara endavant… Alumnes brillants que, després d’aquest esforç, accedirien al món universitari. Molts es formaran a Tarragona o Barcelona, alguns més lluny per aprofundir en idiomes o especialitats arreu del món. Però quants tornaran a Tortosa o als seus pobles? Aquesta és la gran pregunta i el gran repte de la nostra ciutat.

En els darrers anys, Tortosa ha perdut població, pràcticament 2300 persones menys. No tan sols de gent d’altres països que va vindre aquí buscant un futur, sinó de gent jove que va marxar a formar-se i que no ha pogut tornar.

En aquest sentit, des de Movem Tortosa vam presentar una moció adreçada a impulsar nous estudis en Cicles Formatius de Cuina i Sala que ampliessin els que ja existeixen, i un Grau Universitari de Tractament i Transformació dels Aliments. Estudis que es cursarien a la nostra ciutat i que podrien generar feina en el camp de la restauració i la transformació dels nostres productes agrícoles. També pensant en els joves estudiants amb pocs recursos econòmics, Movem Tortosa va presentar una moció per impulsar beques als estudiants basant-se en els seus currículums, com es fa en altres ciutats del nostre entorn. Aquesta moció, un cop més, va ser rebutjada per l’equip de Govern de la senyora Roigé i el grup d’ERC.

Perquè, quines perspectives de feina tenen aquí el jovent? Quines facilitats o ajuts se’ls hi donen? Quina promoció industrial o d’emprenedoria s’impulsa des del nostre ajuntament? Tortosa és buida perquè des del seu Govern ja fa anys que estan paralitzats en aquest tema. Més preocupats pels seus interessos partidistes i personals, els equips de Govern de CiU, ara Pdecat, amb el suport d’ERC, han dut a terme polítiques que han alentit el desenvolupament de la ciutat. Per això, Jordi Jordan, com a cap de l’oposició, va oferir a l’equip de Govern del Pdcat i ERC un pacte de ciutat per l’ocupació i el treball, per tal de, entre tots i totes, mirar de trobar sortides al degoteig constant de gent que marxa, de botigues que tanquen, de jovent qualificat que no torna… Però, un cop més, vam obtenir un no per resposta. On queda la «mà estesa» que va prometre l’alcaldessa en el seus primers dies de mandat? On és la responsabilitat d’ERC, que calla i deixa fer?

S’esforça la Sra Roigé a intentar transmetre un canvi de tarannà, però l’ombra de Bel és allargada i ella que ha sigut la mà dreta durant molts anys continua amb les mateixes formes: votar en contra de tot allò que sigui positiu per Tortosa si ve dels grups de l’oposició, especialment del nostre, perquè ens veu com un perill a la seua cadira enlloc de pensar en el bé comú de la ciutat. I Tortosa mentre envelleix, els joves marxen i pocs tornen, i, el que és pitjor, s’han deixat i es deixen perdre iniciatives que podrien fer créixer i millorar la ciutat. No volem que la nostra ciutat es converteixi en un gran geriàtric.

Volem moure Tortosa. Potenciar-ne les fortaleses, que en té moltes, impulsar projectes de futur perquè els nostres joves tornin. Perquè sabem que té un gran potencial. Perquè pensem que és una ciutat amb futur, cal moure Tortosa. Perquè Tortosa tingui una altra vegada un nom al territori, a Catalunya, arreu del món, ha de tenir projectes i feines per al jovent, polítiques actives, consensuades, innovadores i de canvi.

Des de Movem Tortosa volem tornar a sentir l’orgull de tenir una ciutat amb futur.

Regidora de Movem Tortosa.