Llegeixo la notícia sobre el “Macroabocador” de Tivissa que publica l’alcalde de Benissanet i el termòmetre de la indignació em puja 10 graus de cop. No ho puc evitar. El cas és que el que diu el batlle no és un fet puntual. Fa anys que tinc amigues al voltant d’aquesta “Macro comuna” que em deien això: “Andreu naltres fot-li reciclar però a Tivissa arriben els camions amb residus urbans barrejats i au! Tots al munt i colgats sense triar res de res…” L’escàndol fa anys que va! I el consell comarcal, ajuntaments, Generalitat, vinga fer propaganda: recicleu, recicleu que el món s’acaba!

Això sembla el famós pont de Riba-roja. Per cert fa una setmana i vaig passar i el pobre amant; “El Pont” (que travessa l’Ebre) fa 20 anys que espera la seua enamorada “Carretera” per casar-hi definitivament, que és el destí de tots els ponts: Unir dos bandes de riu. Després dels Ponts de Madison, en qüestio d’amors i d’espera, el de Ribaro-ja se’n du la palma.

Perquè no sóc director de cinema, sinó en faria una pel·lícula o una sèrie millor.
Parlem de la “Macrocomuna” de Tivissa. Recordo la polèmica de la seua instal·lació, i també les obscures implicacions d’alguns “prohoms” que actualment estan encartats. Va començar malament, tot el tema dels aqüífers. Imagino tota aquesta massa de residus urbans vingut de saber on? Barrejats, regalimant als corrents soterranis que fan cap a l’Ebre? (Ho dic amb interrogació, preguntant, perquè jo no puc entrar al regne d’Hades)

El tema dels “Macro WC”, és prou conegut a la comarca. Aigües amunt de la cubeta de les Mores, concretament a Flix hi ha un altre “Mega-parc-de-residus-químics”, esperem i desitgem que no passi com al de Tivissa. Esperem que l’empresa no ho foti tot davall terra au! Barrejat. Esperem i desitgem que no passi com fa uns quants anys, que arribaven a Flix els camions cubà, de les químiques de Tarragona, de nit i camuflats i au!!! Abocaven atots els residus tòxics al gran Iber. Es veu que ho feien perquè hi havia un creixement excessiu de fauna i flora ebrenca. Això, per sort de tots és història passada.

Però el futur que ens depara a la Ribera Nord ens anuncia un altre abocador. Encara no sabem les proporcions, però es podria encomanar dels altres; Tivissa i Flix, i podria ser també “Macro”. Parlem dels residus radioactius de les nuclears d’Ascó, que les administracions no saben on ficar-los.

Us adoneu que fa una estona que només parlo de “Meeeee”, de tres classes: urbana, química i radioactiva?Mareta meua quin destí més pudent ens espera. I és per això mateix, que alguns ebrencs de sobte s’han tornat marxistes leninistes i ja reclamen a viva veu: “La Merda pel qui la treballa”. Per sort només són una minoria (els de sempre que només veuen la pela). La gran majoria de la població de la vora del riu té molt clar que cal aspirar a un futur net i digne.