Des de fa temps a les xarxes socials existeix una vinyeta única on es pot apreciar un gos i una persona usuària d’una cadira de rodes que s’han hagut de quedar fora d’un establiment pels següents motius: el gos té prohibida l’entrada a través d’un cartell específic per allò de la sanitat i a la persona amb mobilitat reduïda perquè no han suprimit els esglaons de l’entrada, entre altres barreres arquitectòniques existents en aquest comerç, que ve a ser una altra manera de prohibir l’entrada a una part de la societat. A la vinyeta també es pot veure com el gos li pregunta a la persona: amic, a tu tampoc et deixen entrar?

Segons la meva interpretació d’aquesta vinyeta les persones amb diversitat funcional estem equiparades en drets als animals que ha triat la humanitat com de companyia, però m’equivocava. Després de passejar en els dies de festa major pels carrers de la majoria de les poblacions de les Terres de l’Ebre m’ha tocat canviar d’opinió, ja que en ells he pogut observar que els carrers es condicionen per poder acollir algunes de les modalitats dels bous passant per sobre a l’Accessibilitat Universal tan necessària aquesta per a la comunitat de Persones amb Diversitat Funcional, així que al meu entendre baixem algun que un altre esglaó en drets.

Jo personalment estic en contra de qualsevol tipus de maltractament per petit que aquest sigui cap als animals i no es pot negar que qualsevol modalitat dels bous a les nostres festes majors ho són. Però no em toca a mi defensar (almenys no em toca fer-ho a través d’aquest article) als animals que són maltractats per la humanitat en les nostres terres per molt que sigui una tradició o sol·licitar la suspensió d’aquest tipus d’actes a les poblacions de les Terres de l’Ebre. Però el que sí que em toca a mi, és exigir a tots els ajuntaments del territori que aquests o qualsevol altre esdeveniment no passi per sobre a l’Accessibilitat Universal a la via pública. Igual que també em toca exigir que en aquests dies s’incrementi la vigilància i la corresponent sanció administrativa sobre les persones incíviques que per estar en dies de festa major, i es pensen que per aquest motiu tot s’hi val, deixen els seus vehicles a sobre de la vorera per assistir a un esdeveniment com pot ser el dels bous a la plaça o per aquell establiment que per fer calaix decideix ampliar el seu negoci fora del que s’ha acordat amb l’administració pública i utilitza les places d’aparcament reservades per a les persones amb mobilitat reduïda per a tal efecte.

L’objectiu principal de totes aquestes reivindicacions i exigències no és un altre que com una societat avançada que som poguem assolir unes festes majors inclusives en les pròximes edicions. En resum, unes festes majors per tothom!

President de l’Associació Funcional per la Integració Social (AFIS).