La Terra Alta celebra aquests dies la segona edició del festival cinematogràfic In-FCTA, que dirigeix l’actor Ivan Massagué, amb la intenció ‘d’infectar’ de cinema tota la comarca. De ben segur que pot sorprendre a més d’un que en un municipi com Bot hagi pogut sorgir una iniciativa com esta, un festival de cinema on es presenten curtmetratges, es fan conferències, es promou la producció de films comarcals i, fins i tot, es fan homenatges i es projecten cintes emblemàtiques de la història del cinema. Sí, realment sorprèn l’existència d’un festival d’estes característiques en l’àmbit rural, però és més sorprenent encara el fet que la de la Terra Alta sigui una de les poques comarques del país que ha sabut mantenir fins al segle XXI l’activitat cinematogràfica regular en bona part dels seus petits municipis. Són habituals, encara avui, les projeccions en casals i cinemes durant el cap de setmana i les sessions a la fresca a l’estiu o durant les celebracions festives.

Bona part de la responsabilitat de la vitalitat del cinema a la comarca la té Javier Escarceller Puchol, un d’aquells personatges singulars que amaguen els nostres pobles i que al llarg de la seua dilatada trajectòria de 101 de vida ha fet de la promoció i l’exhibició cinematogràfica la seua raó de ser. Va obrir un cinema al seu municipi l’any 1951, una sala que s’ha mantingut en actiu fins als nostres dies, malgrat el migrat nombre d’habitants de la població, encara no 300 ànimes. Javier també va ser el líder d’un circuit de sales que portava el cinema, el principal entreteniment dels pobles en època franquista, a bona part dels municipis de la rodalia.

Els organitzadors d’In-FCTA no han deixat passar l’oportunitat de retre homenatge a aquest avi centenari, dedicant-li la projecció de ‘La grande bouffe‘, de Marco Ferreri, en una sessió especial i emotiva al ‘seu’ cinema de Caseres. Un moment per al record i també per a la reflexió, ja que rere el glamour de les estrelles, les superproduccions i la catifa roja hi ha herois anònims, hòmens senzills, de carn i ossos, que amb passió i entusiasme han contribuït a divulgar la cultura associada al cinema fins a l’últim racó del país. Enhorabona i per molts anys!