Els genitals externs o vulva constitueixen la zona de major sensibilitat de la dona, que arriba al més alt grau en el clítoris i en els llavis menors. Des de la més remota antiguitat hi ha gran quantitat de símbols per a representar els genitals externs de la dona. Des del coco de mar (coco de les Maldives) –emblema del “yori” (vulva) d’una eròtica deessa, segons l’art tàntric- fins la rosa vermella oberta i ruixada de rosada que simbolitza una vulva durant l’excitació sexual. També la suggeridora i sensual boca femenina (sense llavis hipertrofiats a base de farcit sintètic) s’equipara a la vulva. Només la posició vertical d’aquesta fa que la comparança amb la horitzontalitat dels llavis bucals estigui en el codi imaginari de les metàfores de la vulva.

En al antiguitat ensenyar la vulva era un gest humorístic i vigoritzant. Però la religió i el puritarisme van convertir aquest genital femení en un pecat vergonyós que calia amagar. Va passar de ser símbol sagrat (en contacte amb la divinitat) i de poder a tabú invisible. Fins al punt d’invisibilitat que les labioplàsties (cirurgia que redueix el volum dels llavis menors) són una de les operacions d’estètica que més es fan avui dia; malgrat el fet contrastat (segons experts) que fa que aquesta reducció quirúrgica impliqui reduir la sensitivitat dels òrgans sexuals de la dona.

Gran part de la cultura occidental encara evita representar, i fins i tot anomenar, les parts visibles dels òrgans sexuals femenins. Els llavis menors, els llavis majors i el clítoris són censurats a alguns llibres de text i reservats a la literatura científica. És per tota aquesta desinformació que des d’aquesta columna d’opinió m’atreveixo a recomanar el que pot ser el vostre llibre de les vacances d’aquest estiu. “El fruto prohibido” (Reservoir Books, 2018). La autora sueca, Liv Strömquist, traça una història cultural de la vulva en clau de còmic a través de tots els significats, mites i funcions que la ciència i la religió li han atribuït en diferents èpoques. Una novel·la gràfica que tota mare hauria de regalar a la seva filla… i tota filla a la seva parella. Per només catorze euros es pot conèixer la impactant i tràgica història de la vulva. Un llibre que, sens dubte, capgira els estereotips de gènere. Salut!

Metge.