Gairebé ja estem a la temporada de bany i moltes de les platges de les Terres de l’Ebre es preparen per a aquesta comesa. Algunes d’elles presten un servei a les persones amb mobilitat reduïda, així que adeqüen el terreny col·locant les corresponents passarel·les siguin de formigó, de fusta o de qualsevol altre material, per així evitar el contacte de les rodes de les nostres ajudes tècniques amb la sorra.

Fa uns quants dies, jo vaig ser testimoni de com van instal·lar una d’aquestes passarel·les de formigó a La Ràpita i ningú més que jo li va prestar molta atenció. Després, en el transcurs dels dies he pogut anar observant com la majoria de les persones que fan un ús d’aquesta adaptació no tenen cap disCapacitat, mares i pares amb el cotxet del seu nadó, senyores i senyors que volen acostar-se a la mar però sense que la sorra se’ls fiqui pel calçat, ciclistes, turistes de l’imserso o no, etc.

Aquesta adaptació de l’entorn és una de les moltes reivindicacions que la nostra comunitat, la de persones amb diversitat funcional, ha anat aconseguint a base de molt esforç per a la nostra inclusió a la societat, ja que com és sabut per totes les persones qui es dedica a la política no els sol portar per endavant aquests tipus d’iniciatives per a voluntat pròpia.

I el mateix passa amb qualsevol tipus d’adaptació que ens trobem per algun dels edificis o racons dels nostres municipis, ja sigui una rampa al costat d’unes escales, un ascensor, un rebaix a la vorera, una porta automàtica, la inclinació de l’amortiment dels autobusos, la megafonia en el transport públic, etc. Aquestes adaptacions acaben sent utilitzades per totes les persones i majoritàriament per aquelles que no tenen cap disCapacitat i sobretot fent-los més fàcil la mobilitat en el seu dia a dia sense que elles ho tinguin en compte.

Aquesta és una de les característiques principals de l’Accessibilitat Universal, que les adaptacions passin desapercebudes als ulls de qui les utilitza. I és un tema curiós, ja que passen tan desapercebudes que les persones que no formen part de la nostra comunitat no les distingeixen de la resta de l’equipament urbà. Això sí, aquestes es beneficien d’aquestes adaptacions, però a l’hora de reivindicar-les perquè tots gaudim d’una mínima qualitat de vida no ho fan i tan sols las defensem nosaltres davant de les administracions públiques.

Espero, que després de llegir aquestes línies us hagi obert una miqueta els ulls i quan trepitgeu un rebaix en un pas de vianants, us pugeu a un ascensor, se us obri una porta automatitzada davant vostre o us beneficieu de qualsevol adaptació, sapigueu que l’Accessibilitat Universal no és només per a les persones amb discapacitat.

L’Accessibilitat Universal és cosa de tothom!

President de l’Associació Funcional per la Integració Social (AFIS).