Quatre treballs d’alumnes de l’INS Deltebre, dos de l’INS Cristòfol Despuig, un de l’INS Joaquin Bau i un altre de l’INS Blanca d’Anjou són els finalistes dels XIII premis Recerca, que convoca anualment el Consell Comarcal del Baix Ebre per promoure la recerca i la investigació fora de l’àmbit universitari.

El premis Pare Romanyà, Federico Pastor i Innocent Paulí, patrocinats per l’empresa Aqualia, distingeixen els millors treballs presentats pels estudiants de segon de batxillerat i de segon curs de cicles formatius de grau superior de la comarca en els àmbits científic, humanístic i tecnològic, respectivament. Cada premi està dotat amb 500 euros i diploma.

El jurat del premis ha decidit els finalistes que optaran als premis Recerca en una reunió que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal. Aquest jurat està integrat per la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Ebre, Elisabet Zapater, que actua com a presidenta; el conseller comarcal d’Ensenyament, Josep Codorniu; un representant de cada grup polític de la Corporació comarcal; el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i els representants de les universitats URV, UNED i URL (Observatori de l’Ebre), la FAPAC i el món de l’ensenyament.

El 9 de juliol, en un acte obert al públic que tindrà lloc a les 19.00 hores a la sala d’actes del Consell Comarcal, els vuit alumnes finalistes disposaran de cinc minuts per exposar un resum del seu treball i, posteriorment, un cop puntuada cada intervenció per part del jurat, es donarà a conèixer el veredicte i es procedirà al lliurament dels tres premis.

Al premi Pare Romanyà, circumscrit a l’àmbit científic, les tres obres finalistes són: ‘El rastre sobre la sorra – Estudi de l’efecte dels plàstics al delta de l’Ebre’ i ‘L’aigua és vida’, ambdós de l’INS Deltebre, i ‘Estudi de l’arbrat de Tortosa’, de l’INS Joaquín Bau.

El premi Innocent Paulí, vinculat a l’àmbit tecnològic, opten dos finalistes: ‘Tecnològicament biològic’, de l’INS Cristòfol Despuig, i ‘Construint silenci: Disseny, construcció i avaluació d’una cabina insonoritzada’, de l’INS Deltebre.

Pel que fa al premi Federico Pastor, emmarcat en l’àmbit humanístic, social i artístic, els tres treballs finalistes són: ‘La cursa del Llop (1993-2015): la cursa extrema de les Terres de l’Ebre’, de l’INS Cristòfol Despuig; ‘Ells també tenen drets’, de l’INS Deltebre; i ‘Combatents per la llibertat’, de l’INS Blanca d’Anjou.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez