En breu el govern espanyol publicarà al Diari Oficial de la Generalitat els nomenaments del nou govern autonòmic de Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, va trencar ahir, a darrera hora, el veto de Mariano Rajoy amb una nova proposa d’executiu sense cap persona encausada judicialment pel procés.

El govern central no havia acceptat el nomenament dels consellers empresonats, Rull i Turull, ni dels exiliats, Comín i Puig, amb l’argument que no era “vàlid ni eficaç”. Per això, el president Torra ja ha anunciat una querella per prevaricació contra Rajoy.

En tot cas, set mesos després, s’aixecarà per fi l’article 155. Però aquest matí, la Vicepresidenta Sánez de Santamaría ha deixat clar que el nou govern “no podrà fer el que vulgui” i que haurà de “complir la llei”.

Des del territori, la notícia és ben rebuda perquè desencalla projectes aturats. No obstant això, no s’oblida el context d’excepcionalitat política, ni els consellers empresonats ni exiliats. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé (PDeCAT), hauria preferit la restitució dels consellers Rull, Turull, Puig i Comín, però en tot cas es mostra “satisfeta” perquè “ens feia molta falta tenir govern” a les institucions locals.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (ERC), ha apuntat que finalment s’ha tirat per investir un govern efectiu, tot i que “fa uns mesos a molta gent se la va criticar per dir-ho”. Per nou Tomàs, el nou govern permetrà “plantar cara al govern espanyol en igualtat de condicions” i denunciar la “injustícia” dels polítics empresonats i exiliats.

Com era previsible, cap ebrenc entre els nous noms de l’executiu. Alba Vergés a Salut, Damià Calvet a Territori, Maria Àngels Chacón a Empresa i Laura Borràs a Cultura. Caldrà ara esperar a la presa de possessió per conèixer els secretaris generals i els delegats territorials. Entre les previsions hi ha la restitució de Xavier Pallarés com a delegat a les Terres de l’Ebre.

Periodista.