Llegíem la setmana passada l’estudi de la URV sobre les nostres terres que com a territori, les nostres estimades Terres de l’Ebre hem de col·laborar entre ciutats tot creant dues àrees de generació de riquesa. Però que significa col·laborar? Segons l’institut d’estudis catalans, col·laborar significa treballar en comú. Treballar en comú significa que totes les ciutats del territori tenen els mateixos drets i deures, cap per sobre de l’altra, cap mana més que l’altra, que totes lideren aquest moviment de transformació. Aquest lideratge capital i cabdal ha de ser entès com un colideratge o una cocapitalitat que, actualment no s’està produint.

Per a nosaltres, com a partit polític, i per a mi individualment, col·laborar és una mostra de maduresa, una manera nova de fer, una nova forma de pensar, una mostra de generositat de pensar que si la majoria creix, això afavorirà a les zones més desafavorides. Sempre s’ha dit que una cadena té la resistència màxima és la resistència de la seva part més feble. Hem de fer que totes les parts de la nostra cadena siguin fortes, que cap pateixi. Col·laborar, és treballar en xarxa, amb totes les conseqüències, i això clarament està en contra dels últims moviments geopolítics dins de les nostres terres, recentralitzant delegacions, perdent serveis, en connivència amb Esquerra Republicana, i afavorint la ciutat més gran.

Competir és el contrari de col·laborar. Competir fa millors a uns i pitjors als altres. I en cap cas estic dient que la competència no sigui bona. La competència no és bona si no és justa, ni amb les mateixes condicions.

Per a nosaltres com a partit, per a poder col·laborar, primer hauríem de tenir una ciutat preparada per a poder fer-ho i treballar en xarxa. Una ciutat, tal com una empresa o una ONG, ha de tenir primerament un propòsit. Actualment, Amposta només té el propòsit de qui dia passa any empeny, no hi ha una línia clara de cap on va la ciutat, volem ser la ciutat de les festes? Volem ser una ciutat eficient? L’eficiència a qualsevol empresa sempre va després d’arribar al màxim de producció, cosa que Amposta no ha arribat al seu màxim potencial. Si som la ciutat de les festes, quins indicadors hi ha per controlar com creix el nostre PIB, o quants de bars o restaurants nous s’han obert, com beneficien les festes a la nostra ciutat? Comercialment és beneficiós tenir tantes i tantes festes? Pel que sabem a Amposta tenim un balanç positiu, s’han obert +4 botigues, però és suficient? Rotundament no.

Ha posat l’actual Ajuntament d’Amposta el ciutadà al centre de tot? Clarament creiem que no. Ha tardat tres anys a posar en marxa una app, encara amb molts serveis millorables, que era del tot necessària. Hem d’entendre que el ciutadà és qui té el poder i qui millorarà les polítiques i qui millorarà l’administració. Hem de crear un Ajuntament empàtic que atragui el ciutadà a col·laborar i a ser el motor del canvi. Això s’aconsegueix amb una bona política de Transparència i de Participació, això s’aconsegueix amb un bon pla de comerç, això s’aconsegueix obrint nous eixos comercials i reaprofitant els que tenim, això es fa atraient inversions a la ciutat. Com a Ajuntament hem de ser la palanca d’aquest canvi. Hem d’empapar l’Ajuntament d’autenticitat, res de postureig, res de “ho estem estudiant”, res d’Assemblees Participatives carregades de mítings, res de prometre i no complir, res d’amenaçar o senyalar,… Hem de rebaixar el to crispat de l’ajuntament, hem de treballar conjuntament per trobar el nostre propòsit i a partir d’allí a liderar el territori. Hem d’obrir l’ajuntament a noves maneres de fer i a noves polítiques.

Part d’aquests temes que comento són per a mi i el meu partit, necessaris per a fer una ciutat magnètica, una ciutat que faci que la gent pugui viure aquí, créixer aquí, treballar aquí i criar als seus fills amb la possibilitat que aquests fills puguin viure aquí amb els mateixos serveis que a ciutats veïnes, créixer aquí amb tots els avantatges d’una ciutat, i treballar des d’aquí per tot el món, gràcies a la tecnologia.

Col·laborar ens farà grans.
Col·laborar ens farà competitius.
Col·laborar ens farà ser únics.
Col·laborar és magnètic.