Se’n recorden dels desastres que el procés havia provocat i provocaria a l’economia catalana? I la fuga d’empreses, encapçalades pels bancs i empreses regulades amb relació més promíscua amb les institucions estatals, govern i reguladors? (Ja les coneixen: CaixaBank, Banc Sabadell, Gas Natural, Agbar, Abertis…)? ¿i aquells economistes que sortien a les teles i a sota posava en petit ‘professor de la Universitat de…” que predicaven que la segona edició de les set plagues d’Egipte cauria sobre Catalunya per culpa del procés (com Gonzalo Bernardos o Gay de Liébana, només per citar-ne un parell)? Doncs porten, tant30 uns com altres, temps encaixant notícies positives sobre l’evolució econòmica de Catalunya (positives pels catalans, vull dir).

La cosa és que després dels fets de Setembre, el Referèndum, i l’esclat de violència física promoguda per les institucions espanyoles, i la posterior ocupació central del govern via 155 i repressió subsegüent….el creixement econòmic, la creació d’ocupació, l’augment de producció industrial, i ben bé qualsevol indicador que sigui publicat mostra una progressió positiva a Catalunya, amb millores per sobre de la mitjana espanyola, i entre les regions més altes. Fins i tot es pot afirmar que si marxen les seus socials de monopolis com Abertis, n’arriben altres seus com l’operativa d’Amazon per les ‘fake news’. El què és un bon intercanvi de cara al futur. Només hi ha una xifra negativa: l’evolució de les pernoctacions a hotels de Barcelona (però , i al conjunt de Catalunya?). I com es menja això amb què l’aeroport de El Prat hagi estat fent records cada mes? Doncs que cada vegada hi ha més turistes que no van a hotels, sinó a apartaments turístics!

En fi, que alguns, com per exemple CaixaBank, ja han fet públic que potser van ser massa pessimistes en les seves projeccions. Es pren nota de la correcció. Tot i que no va ser qüestió de pessimisme; només van complir la funció política de grups d’interès a escala espanyola (als que estem una mica informats no ens poden vendre la moto que volien garantir l’accés als fons del BCE). Altres, en canvi, menys acostumats que la realitat els falsegi les creences, sostenen que Catalunya ha anat bé pel 155 precisament, i que és gràcies al govern central…per tan encara podria haver anat millor sense procés. I en part tenen raó. No pel que diuen del govern central….. molta gent no és conscient que una temporada sense govern pot no ser dolenta per l’economia (com va passar a Bèlgica 2010-2011, i Espanya 2016). La part on tenen raó és que amb menys procés i més independència podria haver anat encara millor, efectivament. O no…Encara que pitjor que lligats de mans i peus dins Espanya, ben bé impossible.