Amposta s’adherirà al Comebe, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Coincidint amb el 80è aniversari, la capital del Montsià està treballant en un projecte comú amb els ajuntaments de l’Aldea, Campredó i la URV per potenciar el turisme bèl·lic i donar a conèixer especialment la maniobra de distracció de l’exèrcit republicà sobre el pas del riu a l’inici de la Batalla, en el què més de 1.600 brigadistes internacionals van morir la nit del 24 al 25 de juliol de 1938.

La nit del 24 al 25 de juliol del 1938, començada ja la Batalla de l’Ebre, Amposta era un dels escenari d’una de les grans maniobres de distracció del govern de la República en un intent de canviar el curs de la guerra. En una sola nit, en aquesta maniobra, que també va afectar l’Aldea i Campredó, hi morien 2.000 persones, convertint aquell atac en un dels episodis de mortalitat més importants de tota la Guerra Civil Espanyola. Enguany es compleixen 80 anys de l’esdeveniment i l’Ajuntament té previst iniciar un seguit d’activitats per recordar aquells fets i també “per desenvolupar una línia de turisme històric que posi en valor la implicació que va tenir Amposta a la Batalla de l’Ebre”, explica l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

És en aquesta línia que dimecres 18, el ple extraordinari d’Amposta portarà a aprovació l’adhesió al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), l’ens públic que treballa per la recuperació de la memòria històrica d’un dels esdeveniments més transcendentals de la Guerra Civil. Així, Amposta passarà a formar part dels 16 municipis (quinze de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta i un del Baix Ebre, l’EMD de Campredó) que integren aquesta xarxa d’espais. “N’hem de formar part per la implicació que va tenir en la Batalla de l’Ebre”, ha insistit l’alcalde. “Ja fa uns mesos que estem treballant conjuntament amb l’EMD de Campredó i l’Ajuntament de l’Aldea, en un projecte conjunt de rutes turístiques visitables al voltant d’aquells fets del juliol del 1938”, ha avançat Tomàs, tot explicant que la Universitat Rovira i Virgili ha fet un treball de recerca “i ara queda pendent la fase de disseny de rutes turístiques conjuntes”. Precisament el ple de dimecres també portarà a aprovació una modificació pressupostària que inclou, entre d’altres coses, 3.000 euros per instal·lar plafons turístics vinculats als espais de la ciutat on va tindre lloc la Batalla de l’Ebre.

80 anys de Batalla de l’Ebre
Des de la regidoria d’Ensenyament i Cultura, en coordinació amb la Biblioteca Comarcal Sebastià J. Arbó, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Arxiu Comarcal, s’està treballant per programar un calendari d’activitats per commemorar aquesta efemèride. S’iniciaran, precisament, amb un acte d’obertura la nit del 24 de juliol a la finca on es va efectuar la maniobra de distracció. Hi haurà exposicions, presentacions de llibres, conferències i taules rodones que s’aniran programant durant tot l’any. Finalment, la voluntat és fer una ruta guiada sobre la Batalla de l’Ebre a la ciutat i una altra des de dins del riu amb el llagut lo Sirgador.

Autor:

Periodista.