Un estiu càlid sense precipitacions abundants. Una tardor on les pluges tampoc van aparèixer. I un hivern molt sec. L’episodi de sequera va afectar al 2017 les reserves d’aigua i de retruc els abastaments municipals i cultius com l’olivera i els cítrics. I l’Ebre i el conjunt de la conca se’n va ressentir. El riu, però, comença a recuperar-se. Gràcies a les intenses nevades, especialment al nord, el cabal s’ha multiplicat per 5. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, el cabal mitjà del riu al seu pas per Tortosa es va situar la setmana passada en 514 metres cúbics per segon. A mitjans de gener era just a la meitat i al setembre, encara més preocupant, ja que es van registrar mínims històrics, per sota dels 80 metres cúbics per segon que marca la llei. Unes xifres preocupants per la supervivència del Delta. La capacitats dels embassaments també van a l’alça. Actualment estan al 64%, lluny, això si, dels nivells del 2017 i de la mitjana dels darrers cinc anys.

La PDE consolida el front comú ibèric

Precisament, el Pacto Nacional del Agua que s’està teixint busca respostes a la situació de sequera i a la manca d’aigua i ha de resoldre els reptes en la gestió de l’aigua arreu de l’Estat espanyol. Tal com ve alertant la Plataforma en Defensa de l’Ebre, però, vol ser l’excusa també per impulsar un nou Pla Hidrològic Nacional. Per això, s’està vertebrant un front comú a tota la Península Ibèrica. Format per una cinquantena d’entitats i plataformes, el moviment es va trobar la setmana passada a Saragossa. Els acords  i les alternatives que proposa el Pacto Nacional del Agua es redactaran en un document que es farà arribar a totes les forces polítiques representades al Congrés. Paral·lelament s’està treballant ja en un calendari de mobilitzacions. L’objectiu és portar el debat fora de les Terres de l’Ebre i Catalunya i, especialment, a Múrcia, Andalusia o València.

 

Autor:

Periodista.