Aquesta entitat començarà a funcionar l’abril de 2018, que és quan finalitza la relació del centre amb Gecohsa, l’empresa fins ara responsable de l’hospital. Aquest model d’un ens territorial està previst que s’estengui a tot Catalunya i d’aquesta manera cada regió sanitària tindrà una empresa del Catsalut que podrà gestionar la xarxa assistencial del territori.
 
Comín ha defensat que l’empresa Salut Terres de l’Ebre és la millor solució per a l’hospital de Móra i ha recordat que queda oberta perquè “altres actors assistencials s’hi puguin incorporar”. Això sí, ha deixat clar que tot sempre es farà amb el consens del territori. “Es tracta d’un gran pas per a Móra i un primer pas per a tot el país. A les Terres de l’Ebre iniciem una transformació sobre com volem gestionar el sistema sanitari”, ha destacat el conseller.
 
Precisament, la intenció del Departament és que el CatSalut tingui un instrument de gestió a tots els territoris de Catalunya. “Hem de repensar el nostre sistema en clau territorial i de xarxes territorials per garantir la proximitat, l’equitat i que tots els centres puguin assegurar el seu futur. Cada regió ha de tenir la pròpia seva xarxa”, hi ha afegit.
 
En algunes regions, com les Terres de l’Ebre, s’hauran de crear noves entitats, però en d’altres el CatSalut ja en té una de pròpia, tot i que s’haurà de modificar la seva concepció: “Són instruments concebuts per gestionar un centre en concret i ara ho seran per a tot el territori”, ha ressaltat el conseller, el qual ha subratllat que, amb el nou model, cada regió sanitària tindrà dues “grans” potes: la de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la que es construirà del CatSalut.
 
 
Valoració “molt positiva” pel canvi de gestió de l’Hospital de Móra d’Ebre
 
Des de Móra d’Ebre, l’alcalde Joan Piñol ha valorat positivament l’anunci del conseller de Salut sobre el futur de l’Hospital Comarcal. D’una banda, perquè la gestió serà pública i, d’altra banda, perquè el consell d’administració tindrà en compte el territori, tal com s’ha vingut reclamant. Ara, caldrà concretar les inversions a curt i mitjà termini que requereix l’equipament.
 
 
Des d’ERC Ribera d’Ebre es mostren satisfets per l’anunci del conseller Comín

Des d’ERC Ribera d’Ebre també es mostren satisfets perquè el Departament de Salut ha escoltat les reivindicacions del territori i, per tant, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre passarà a ser gestionat directament pel CatSalut quan el mes de març de 2018 s’acabi la concessió de l’actual conveni amb Sagessa. També vol dir que això permetrà que no pugui a tornar a passar el que ha passat amb la gestió actual de l’Hospital, en què el conveni amb SAGESSA ha permès traspassar 4 milions d’euros a l’Hospital Sant Joan de Reus, un fet que el mateix conseller ha titllat de “decisió injusta”. 

També s’ha recordat que les inversions en insfraestructures de funcionament general de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre pel CatSalut, que és a qui corresponen, mai no s’han deixat de fer i que a partir de la gestió directa de l’Hospital, l’abril vinent, les inversions en infraestructures tecnològiques que corresponen fins ara a SAGESSA i que no s’han portat a terme es podran implementar. De fet, ha recordat que la primera correspon a la instal·lació d’un mamògraf, fruit de la donació de la Fundació Amancio Ortega.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez