Avui anem a parlar de navegació pel riu Ebre. Tradicionalment el riu ha estat una via de comunicació molt important; les seves aigües han permès la navegació d’embarcacions adequades per creuar-lo allí on no hi havia pont però també per al transport de persones o de mercaderies amunt i avall.

Únicament la construcció dels embassaments i les millors comunicacions per terra van fer minvar i quasi bé desaparèixer la navegació pel riu a la Ribera d’Ebre. Avui podem dir que el transport pel riu, amb llaguts, ja fa dècades que ha desaparegut i que la navegació amb muletes se circumscriu únicament dintre del món del lleure o de l’activitat esportiva. Encara hi ha però la memòria viva de les persones que ho van conèixer de primera mà i persones que sense haver estat professionals de la navegació al riu han dedicat molt temps a estudiar i recollir informació sobre aquest tema.

Per parlar-nos de la història de la navegació del riu Ebre avui hem convidat a Julio Monfort, jubilat i navegador de llaüts i historiador de la màteria, i Quique Gurrera, jubilat i que ha estat també membre fundador del Club Nàutic de Móra d’Ebre, del que va ser president durant molts anys.

Autor: