“Si realment ens creiem que aquesta festa ha de ser una cosa no només a nivell de territori, sinó a tota Catalunya, és evident que nosaltres mateixos ens ho hem de creure i hem d’apostar en recursos humans i econòmics, que acabaran revertint”, assegura l’alcalde, Adam Tomàs. En la primera edició organitzada pel nou govern local, s’ha renovat la programació i els espectacles, s’ha creat la figura del director artístic i es destinarà més pressupost a la festa.

En aquesta línia, la inauguració s’avança al divendres la tarda. Amb el trànsit fluvial com eix conductor de la cita de recreació històrica, Anita Roca Pons serà l’encarregada d’obrir la festa. Dona de l’empresari Lluís Pons, va donar nom al darrer vaixell de vapor que va navegar per l’Ebre ara fa cent anys. A dins d’un vehicle d’època, arribarà pel Pont Penjant divendres a tres quarts de set de la tarda. El personatge serà interpretat per Clara, la propietària de la llibreria Gavina, que està a punt de tancar portes.

Precisament, el programa es presentarà en un nou format, dins d’un diari, recreant els principis del segle XX. Els espectacles també es renoven i hi haurà més ambientació al carrer, que també presentarà un nou acte infantil. Així, l’Ampolino, el cinema mut o la Sarsuela sorprendran de nou als espectadors, al costat de novetats com Viatge Històrico Poètic per l’Amposta Centenària: el vapor Anita i la Lira. Les entrades ja s’han posat a la venda i enguany també estaran disponibles per internet. A més, el Mercat compta amb un punt d’atenció al públic.

“Volem subratllar sobretot l’accent que s’ha posat en intentar dinamitzar la recreació de vida, d’ambient d’època, al carrer, a les tavernes, als comerços…”, remarca el director artístic de la festa, Jordi Príncep, que destaca la major implicació dels comerços i la demanda de noves tavernes i parades, “símptoma que la festa està creixent i demana créixer”. De fet, els carrers de la capital del Montsià acolliran de divendres a diumenge 80 parades i 12 tavernes. En aquesta vuitena edició de la festa, 27 aparadors de comerços lluïran decorats.

Pel municipi, tornaran a passejar milers d’ampostins vestits com els seus avantpassats. Un pastor amb 300 ovelles, l’esmolet, el sereno, la Guàrdia Civil o el mossèn també acompanyaran pels carrers als visitants al llarg del cap de setmana.

https://www.youtube.com/watch?v=Pa9L9zysLLY

Autor:

Periodista.