La Junta de Personal de l’Institut Català de la Salut (ICS) d’Atenció Primària de la UGT a les Terres de l’Ebre diu prou a les retallades en sanitat i reivindica revertir la situació que s’està vivint des de l’any 2010. Tal com han traslladat al nou delegat de Salut a les Terres de l’Ebre, Ismael Piñas, els delegats sindicats de la UGT volen que es reobri l’atenció continuada a l’Aldea i Xerta, amb l’objectiu que els Centres d’Atenció Primària (CAP) d’aquests municipis, que també atenen ciutadans d’altres nuclis del Baix Ebre, obren les 24 hores. També demanen recuperar l’assistència en caps de setmana a Sant Jaume d’Enveja i la plaça de metge a Paüls. “Entenem que el Departament ha de primar l’atenció primària i, potser, en el cas de Tortosa, en canvi dels tres punts d’atenció continuada, potser en convindrien dos i facilitar punts d’atenció continuada al medi rural”, assegura Josep Fumadó, recordant que al 2012 es va comprar l’antiga Aliança, que ofereix el tercer punt de la capital del Baix Ebre d’atenció continuada.
Des de l’UGT, consideren que el tancament nocturn del CAP de l’Aldea, que també atén als usuaris de Carmarles, l’Ampolla i els Lligallos, a va ser per “criteris polítics”. “A les nits i en caps de setmana s’ha d’anar a Deltebre. I de l’Aldea a Deltebre o de l’Ampolla a Deltebre, és complicat, tenint en compte que estem en una zona turística i hi passa l’AP-7 i la N-340”, apunta Maria Cinta Villo, posant sobre la taula també la situació de Xerta, “que també deixa població aïllada de Paüls, Aldover i Benifallet”.
En aquest sentit, la UGT veu una “contradicció” en la llei de reordenació sanitària. “Les poblacions rurals petites han de tenir el mateix servei que a les zones urbanes. Aquí es va trencar aquesta equitat”, ha criticat Fumadó, recordant que “el tancament de punts d’atenció continuada a les urgències dels pobles comporta que la gent vagi més a les urgències hospitalàries, sobrecarregant-les”. Precisament, des del sindicat lamenten que la salut s’hagi “mercantilitzat”, posant la situació “al límit de la legalitat” en el cas d’algunes isocrones –el temps que es tarda des del centre sanitari al punt de cobertura més allunyat, que no ha de superar els 30 minuts-. “Des de Paüls a Tortosa hi ha tres rotondes i tres semàfors. He realitzat el trajecte tres vegades per comprovar el temps i he tarda 29,30 i 31 minuts respectivament, al límit”, explica Joan Vidal.
Menys professionals
La Junta de Personal de l’Institut Català de la Salut (ICS) d’Atenció Primària de la UGT a les Terres de l’Ebre també reclama la pèrdua de professionals des del 2010. A l’atenció primària de les comarques ebrenques, calculen que hi ha una trentena menys de treballadors, que en aquests darrers anys han perdut entorn al 25% del salari i han vist augmentada la càrrega laboral. “Molts dels professionals, degut a aquesta situació, marxen del territori”, ha apuntat Villó. Des del sindicat recorden que Espanya compta amb 0,8 metges per cada 1.000 habitants, ocupant el vintè lloc al rànquing europeu, liderat per Irlanda amb un índex de 2,1.
Els representants sindicals han traslladat la pèrdua de treballadors i la disminució en la qualitat de l’assistència sanitària al nou delegat de Salut a les Terres de l’Ebre i ho faran properament amb el nou gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les Terres de l’Ebre que s’ha de nomenar, tenint en compte que fins ara el càrrec abastava la demarcació de Tarragona.