Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

Fa uns mesos s'anunciava que s’havien localitzat a les Terres de l’Ebre noves pintures d’art rupestre. Ara ja es coneixen nous detalls. Es tracta d’un conjunt format per 69 figures d’estil llevantí de més de 8.000 anys d’antiguitat que representen una escena completa de caça. S’han descobert en un abric rocós del terme de Mas de Barberans, enmig al Parc Natural dels Ports.

El conjunt rupestre s'ha localitzat a l'interior d'un abric i el panell ocupa una llarga i estreta franja de 3 metres de longitud per 0,40 metres d'ample. El Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat s'ha encarregat de la identificació i documentació de les pintures i n'han fixat la datació entre el Postpaleolític i el Neolític. Per motius de seguretat, no s'ha donat a conèixer la zona concreta fins ara. Es farà dimecres, durant la presentació oficial. 

Les pintures rupestres van ser descobertes ara fa 10 anys per un veí de Santa Bàrbara, Domingo Ribas, mentre anava d'excursió una zona del massís dels Ports que es troba a més d'una hora a peu des del Mas de Barberans. Ribas, però, no en va informar ningú, i no va ser fins al març del 2014 que en va tindre coneixement el Departament de Cultura de la Generalitat. Un cop es va autentificar que es tractava de pintures rupestres, des dels serveis d'arqueologia "s'ha treballat per identificar i catalogar les pintures", ha explicat l'alcalde del Mas, Josep Maria Lleixà. El conjunt rupestre "es troba amagat dins d'un abric que formen les roques i és el que ha fet que s'hagen conservat milers d'anys, fins ara", explica Lleixà. La zona on es troba el conjunt rupestre és inaccessible en vehicle i està a més d'una hora caminant des del poble del Mas, tot i que hi ha altres rutes on es pot deixar el cotxe més a prop. Amb tot, quan el conjunt rupestre siga visitable "l'últim tram caldrà fer-lo a peu, entre 20 i 30 minuts caminant, perquè fins allí no es pot arribar en cotxe".

Paral·lelament als treballs de documentació del conjunt rupestre llevantí, el Departament de Cultura ha treballat per protegir les pintures. Per això encara no s'ha fet pública la troballa de forma oficial. "S'ha sigut molt prudent. El més important és protegir aquestes pintures, ja que la gent és poc conscient de la importància del patrimoni, per això ha calgut ser molt cautelosos", ha dit el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé. Les obres de protecció de l'espai ja estan realitzades i només queden pendents la senyalització i la col·locació dels panells informatius, ja que l'espai es podrà visitar pròximament.

L'alcalde del Mas de Barberans no descarta "que per la zona se'n puguen trobar més", ja que es tracta d'un paratge ple d'abrics rocosos. A les Terres de l'Ebre, els altres conjunts d'art rupestre es troben situats a l'ermita de la Pietat d'Ulldecona, a la serra de Godall, i les pintures de Cabrafeixet al Perelló, als peus de la serra del Boix. Aquests dos conjunts van ser declarats patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1998, juntament amb la resta de l'art rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s