Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

La detecció d'un primer focus de 'Xylella fastidiosa', la plaga coneguda com l'èbola de l'olivera, a la península Ibèrica ha posat en guàrdia les administracions i els pagesos. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha anunciat que el seu Departament ha redoblat els esforços de control i els requeriments de seguretat sanitària, conjuntament amb el sector agrari, després que es donés a conèixer l'existència d'un camp d'ametllers afectat per aquesta bactèria a la província d'Alacant, fa una setmana.
 
"Podem certificar que Catalunya està lliure de la plaga", ha assegurat Serret, tot apuntant que Agricultura treballa també de forma coordinada amb la Generalitat Valenciana per contenir la seva expansió. En aquest sentit, ha recordat la importància d'aconseguir mantenir els conreus catalans lliures d'aquest risc davant l'efecte catastròfic que tindria sobre les rendes agràries. La 'Xylella fastidiosa', contra la qual encara no existeix remei, pot arribar a matar els arbres afectats –oliveres, ametllers o vinya, principalment, però també té incidència sobre els cítrics o flors i plantes ornamentals- i provocar quantioses pèrdues.
 
Després de ser detectada cap el 2010 al sud d'Itàlia –on ha causat autèntics estralls entre les poblacions d'oliveres- i a principis d'aquest 2017 a Mallorca, el bacteri –que, possiblement, es transmet a través d'insectes i acaba assecant els vasos de la planta- ha acabat aterrant al territori peninsular. Un problema més per al sector agrari que, en aquest cas, s'enfronta a una de les plagues més amenaçadores per als seus arbres mai coneguda.
 
"El nostre màxim neguit , el màxim objectiu és que no es propagui, que ho puguem acotar i mantenir Catalunya lliure de 'Xylella'", ha assegurat la consellera Serret des d'Amposta. Des de fa mesos, el Departament ha "augmentat les prospeccions i analítiques" per fer front a la infecció. Però el cercle es va estrenyent i les conseqüències en el cas de la seva propagació podrien resulta incalculables. 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s