Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

Alumnes de l’escola Doctor Ferran de Corbera d’Ebre durant l’acte d’aquest dimarts / Cedida

En motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, l'organització Save the Children ha organitzat un acte a Corbera d’Ebre per sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania a favor de l’acollida de refugiats. L’acte ha comptat amb la participació d’un grup d’alumnes de l’escola Doctor Ferran.

Corbera d’Ebre va ser un municipi que es va situar en ple centre de combat de la guerra Civil Espanyola i va quedar totalment destruït. Gairebé 80 anys després, encara avui hi ha nens al món que fugen de les guerres. Per entendre la situació que viuen aquests infants, els nens de 4rt, 5è i 6è de primària de l’escola Doctor Ferran han treballat a classe els seus arbres genealògics per recordar la seva història personal i posar-se a la pell dels nens refugiats. “Jo sóc de Romania però fa onze anys que visc a Corbera i aquest projecte ens ha ensenyat als meus companys i a mi que totes les persones som iguals, siguem com siguem i vinguem d’on vinguem”, ha explicat una de les alumnes.

Els nens han expressat els seus desitjos d’acollir la infància refugiada. “Si un nen refugiat vingués a Corbera d’Ebre seria el seu amic, el deixaria quedar-se a dormir a casa i jugaríem amb la colla”, ha dit un dels nens. “Jo li donaria menjar i li ensenyaria tot el poble”, ha afegit un altre. “Nosaltres jugaríem amb ells a futbol i els ensenyaríem el nostre idioma”, han comentat uns altres alumnes.

Apel·lant a la memòria històrica, l’alcalde del municipi, Antonio Álvarez, ha recordat que després de la batalla de l’Ebre – que va deixar el municipi en ruïnes en 115 dies - van ser molts els pobles i també els països que van obrir els braços a milers de catalans que buscaven un lloc on viure. “Avui dia la solidaritat demostrada, ens toca seguir sent un país d’acollida i protegir als més vulnerables d’aquest conflicte, la infància”, ha assenyalat Álvarez.

Unes siluetes de cartró sense cara i sense nom han simbolitzat tots i cada un dels nens que han de fugir del seu país per culpa de la guerra. Un terç dels refugiats que creuen el Mediterrani són menors i d’aquests, un 80 per cent viatgen sols, segons dades de Nacions Unides. “No només per aquesta memòria històrica tenim el deure de donar respostes a aquests infants sinó també per justícia global i solidaritat internacional; actualment estem vivint una de les majors crisis migratòries des de la Segona Guerra Mundial”, ha apuntat Guiomar Todó, responsable de Save the Children a Catalunya. Todó ha exigit al govern espanyol que compleixi el seu compromís internacional d’acollir 17.337 refugiats. A hores d’ara només n’han arribat 1.304 (173 d’ells a Catalunya). També ha demanat al govern de la Generalitat que prioritzi i concentri esforços per acollir als infants refugiats que viatgen sols, vetllant perquè el sistema de protecció de la infància de Catalunya doni resposta a la seva situació, promovent de manera prioritària l’acolliment familiar.

L’acte d’avui s’emmarca dins del projecte “El meu arbre, les teves arrels”, orientat a conscienciar la població sobre la necessitat de garantir els drets de les persones migrants i refugiades, així com per fer visible la diversitat i tolerància amb la qual sempre s’ha conviscut a Catalunya. Aquest projecte, finançat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i Àrea Metropolitana de Barcelona, també té com a objectiu que tots els municipis se sumin a la declaració institucional per comprometre’s amb la infància refugiada. Avui, Corbera d’Ebre ha escenificat aquest compromís com a municipi.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s