Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

El titular del jutjat número quatre de Vinaròs, Javier Verdeguer, ha acordat prorrogar divuit mesos més la instrucció sobre la responsabilitat pels terratrèmols provocats pel projecte Castor. El gener de 2016, el mateix jutjat havia declarat el cas Castor com a causa complexa, allargant el termini inicial d'instrucció en divuit mesos, fins el 6 de juny d'aquest 2017.
Precisament, el Ministeri Fiscal va sol·licitar formalment fa unes setmanes una nova pròrroga en la instrucció d'acord amb l'actual fase processal i la necessitat de possibles noves diligències. També les acusacions populars de la plataforma d'Afectats pel Projecte Castor i l'Associació Arca Ibérica es van sumar a la petició.
 
Segons informa ACN, el jutge raona que la inclusió en el procés de l'informe del Masschusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard sobre les causes de l'episodi sísmic i la necessitat de fer-ne la traducció íntegra per analitzar-lo reforça la necessitat de la pròrroga. Així les coses, la instrucció del cas Castor, d'acord amb la nova interlocutòria, hauria de finalitzar el 6 de desembre de 2018, "excepte que s'estimi convenient una nova pròrroga", raona Verdeguer. 
 
Segons reconeix, el jutjat ja ha rebut l'informe "recentment". Però el fet que es trobi redactat en anglès –només hauria pogut accedir a les conclusions traduïdes al castellà- requereix que s'efectuï la seva traducció per "poder efectuar una anàlisi més profund dels motius que han portat els tècnics a l'emissió del referit informe". Així, continua, només a partir del "coneixement íntegre" del document es podran determinar les següents diligències instructores, les quals podrien suposar la realitzar noves pericials per esclarir els fets i determinar responsabilitats.

Encarregat pel govern espanyol –amb un cost de 600.000 euros- per, suposadament, esclarir les causes i les responsabilitats en l'episodi sísmic que va causar fins a més d'un miler de terratrèmols, alguns de magnitud 4 a l'escala de Richter, l'informe ratifica, novament, la correlació causa efecte entre les injeccions de gas i els terratrèmols que ja van establir l'Institut Geològic i Miner (IGME) i l'Institut Geogràfic Nacional. La gran novetat, però, és que exonera de responsabilitats l'empresa exconcessionària Escal UGS –investigada en el cas- i el mateix govern espanyol –amb diversos funcionaris i alts càrrecs també imputats- amb l'argument que difícilment podien preveure aquestes conseqüències amb els "estàndards" que utilitzava la indústria en aquell moment. Una afirmació que ja ha estat refutada per diversos experts.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s