Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

L'Ajuntament de Vilalba dels Arcs ha decidit retirar el monòlit franquista, situat a la plaça major del poble i ho farà efectiu abans del mes d'abril.

El consistori havia decidit, l'any passat, tapar la inscripció d'enaltiment al règim feixista i va realitzar una consulta ciutadana sobre el futur del monument, però les traves administratives per dur-la a terme, l'han fet renunciar a aquesta opció.

Amb els informes "negatius" del Memorial Democràtic, del Síndic de Greuges i de la secretària del propi Ajuntament de Vilalba dels Arcs, que certifiquen que el monument té un origen franquista, el consistori va tornar a portar el cas del monòlit a debat en sessió plenària, tot i que s'havia optat per fer una consulta ciutadana l'any passat. La falta de resposta de l'administració espanyola per poder dur-la a terme i les evidències clares de la naturalesa feixista de la creu que presideix la plaça major, han fet optar els tres grups municipals, Compromís per Vilalba (CPV-AM) i Units per Vilalba (UPV-FIC), a l'equip de govern, i Convergència i Unió (CIU) a l'oposició, per la retirada.

El consistori demanarà al Memorial Democràtic com procedir al desmuntatge del monument, que ha d'estar llest al mes d'abril. L'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, ha apuntat que les peces de la creu es guardaran fins que es trobi un espai on poder museïtzar-la. "No la volem destruir, volem que vagi a un lloc on es pugui explicar la realitat de la història. De moment, la guardarem nosaltres en algun magatzem fins que ens diguin on té cabuda", ha explicat. Aquesta creu es va inaugurar el juliol de 1955, amb finançament de la Diputació de Tarragona, per recordar les víctimes afins al règim franquista dels Fets de Vilalba, un episodi de l'inici de la Guerra Civil en el qual la plaça major de Vilalba dels Arcs va ser l'escenari d'un dur enfrontament entre grups dels dos bàndols de la guerra on van morir desenes de veïns.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s