Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Economia

El preu de la carxofa ha caigut en picat en la recta final de la collita, fins a un 70%, passant de més 0,30 euros al quilo als 0,10 actuals. Molts pagesos han decidit no collir-la perquè no els hi surt a compte. El principal motiu és que a aquesta alçada de l’any l’únic comprador és la industria conservera que se n’aprofita dels excedents de carxofa. 

Unes xifres que queden molt lluny dels 1,5 euros als quals van poder vendre les carxofes al llarg d'un mes aquest hivern, en un moment d'elevada escassetat general d'aquest producte. "No ha arribat a compensar: val la pena deixar la carxofa al camp, no collir-la i marxar cap a casa", es lamenta Albert Bonfill, productor de l'Aldea. Els pagesos reclamen a l'administració que intervingui per evitar possibles pràctiques il·legals de concertació de preus entre les principals empreses conserveres.
 
Fins fa només uns mesos, l'actual temporada estava resultant força per als productors de verdures i hortalisses del Baix Ebre i el Montsià. Les baixes temperatures d'aquest hivern van fer malbé les collites dels principals països productors Europeus, fet que va disparar la demanda i els preus. També la carxofa es va veure afavorida per aquesta situació. Davant d'una situació d'escassetat generalitzada, també als camps del territori, els consumidors van arribar a pagar-la a uns 4 euros el quilo després que els productors la venguessin per 1,5 al llarg d'algunes setmanes a principis d'any.

La situació, però, s'ha capgirat completament durant els últims dos mesos. Fins al punt que els pagesos podrien decidir finalitzar la temporada de forma precipitada després que el preu hagi caigut fins els 0,10 euros el quilo, molt per sota dels 0,30 anteriors, la mateixa quantitat que es va arribar a pagar l'any passat per aquesta època.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s