Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Economia

Els responsables d'UP a l'Ebre, Rafel Verdiell i Hilari Curto

El Ministeri d’Hisenda ha rebaixat del 0,37 per cent al 0,13 els mòduls de l’IRPF dels productors d’arròs del marge esquerre del Delta. El Sindicat Unió de pagesos havia reclamat esta adequació pel sobrecost que suposa la lluita contra el cargol maçana.

 El sindicat agrari Unió de Pagesos ha aconseguit que el Ministeri d'Hisenda adeqüi els mòduls de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per als propietaris de més de 9.000 hectàrees d'arrossars dels municipis de l'Aldea, l'Ampolla, Camarles i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, que estan greument afectats per la plaga de caragol maçana. La rebaixa ha estat del 0,37 al 0,13 i suposarà un estalvi de prop d'1,4 milions d'euros en impostos.

En concret, els productors del marge esquerra del delta de l'Ebre deixaran de pagar, aproximadament, uns 178,6 euros per hectàrea. La petició d'UP a Hisenda es va basar en l'augment dels costos de producció anuals, de 554 euros per hectàrea, que suposen les mesures per aturar l'espècie invasora. Segons Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos, si no es té en compte les 4.000ha que no estan directament afectades per la plaga, aquesta reducció permetrà "pràctiment recuperar el 50% de l'increment de costos" produït pels tractaments especials contra el caragol. 

Un pressupost insuficient

Unió de Pagesos ha denunciat aquest matí que el Projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2017 fa caure el pressupost del Ministeri d’Agricultura al volum més baix des del 2009. Mentre que el Projecte eleva a 443.133 milions d’euros el pressupost total, amb un increment d’1,55% respecte dels pressupostos del 2016, el destinat a Agricultura té una assignació de 9.480,6 milions d’euros, perd un 3,2% respecte de l’any anterior i se situa en un 28,3% per sota del 2009.

En les esmenes als pressupostos de l’Estat, Unió de Pagesos ha proposat a tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats millores legals per al sector, com la correcció de la sobrevaloració cadastral de les construccions agràries tant per l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura, així com compensar l’aplicació il·legal del cobrament en l’Impost de Béns Immobles de naturalesa rústica per la valoració d’aquestes construccions. El sindicat també demana una reassignació de recursos per augmentar la dotació del Pla Nacional d’Assegurances Agràries i mantenir el nivell del 2016, amb 41,2 milions d’euros més; per dotar l’Agencia d’Informació i Control Alimentaris de major capacitat per fer complir les normes de la cadena alimentària, amb 0,726 milions d’euros més; per millorar la sanitat animal  amb més dotació dels plans d’erradicació de malalties, amb 5,7 milions d’euros, i per a la sanitat vegetal amb un increment de la capacitat de vigilància i control de les plagues i malalties vegetals, amb més d’1,5 milions d’euros. Des de les Terres de l'Ebre, Unió de Pagesos reclama més inversió en la investigació contra la plaga del caragol maçana. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s